Inicia
SegurCaixa Adelas

Els fumadors es tornen “fràgils” amb l’edat

 

El tabaquisme és la causa més prevenible de morbiditat i mortalitat. Això no obstant, no hi ha gaires estudis que hagin investigat l'associació entre consumir tabac per sobre dels 60 anys i presentar més "fragilitat" o risc de lesions per cops o caigudes. Segons un estudi del University College de Londres (Regne Unit), dirigit per Gotaro Kojima, en comparació de les persones que no fumen ni han fumat mai, les persones fumadores amb més de 65 anys tenen fins a un 60 % més de fragilitat.


Com s'ha fet l'estudi?

Kojima i el seu equip van partir de les dades d'una enquesta nacional en la qual van participar 2.542 persones, 261 fumadors i 1.113 no fumadors o exfumadors. Al començament, el 56 % dels participants es consideraven "forts", ja que no van comunicar cap signe de fragilitat. El 44 % restant presentava tan sols un o dos símptomes associats, no prou perquè se'ls classifiqués de fràgils.


La fragilitat augmenta entre fumadors

Quatre anys després de començar l'estudi, Kojima i el seu equip van poder constatar que el risc de fragilitat entre els fumadors era més elevat. Després de considerar altres factors que podien influir en aquest aspecte (edat, gènere, consum d'alcohol, nivell educatiu, ingressos o funció cognitiva), els resultats no es van veure alterats.


Els exfumadors són una mica més forts

Els investigadors no van trobar entre els exfumadors més risc de fragilitat, independentment de si havien deixat de fumar feia més d'una dècada o els darrers anys. Això no obstant, com que van considerar altres dades sobre el seu estat de salut, van observar que els pacients que presentaven una malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) tenien més problemes d'equilibri (i caigudes), debilitat muscular i menys massa òssia.


El factor que fa augmentar més la fragilitat és el tabac?

Encara que sembli evident que consumir tabac pot fer empitjorar l'estat de salut i, com a conseqüència, fer augmentar la fragilitat de les persones, els autors reconeixen que és difícil demostrar si la fragilitat és una conseqüència directa de consumir tabac. Cal dur a terme més investigacions en aquesta línia que confirmin aquestes afirmacions.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Age and Ageing​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin