Inicia
SegurCaixa Adelas

Els hàbits alimentaris s’adquireixen entre els 9 i els 21 mesos

 

Tal com conclouen els resultats de l'estudi EniM (Estudi nutricional dels nens de Mataró), fet per l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol, amb la col·laboració de l'Institut Municipal d'Educació de l'Ajuntament de Mataró i l'Institut Català de la Salut (ICS), s'aprèn a menjar entre els 9 i els 21 mesos. Així doncs, els hàbits alimentaris saludables s'han d'adquirir al llarg d'aquesta etapa.​

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han recopilat dades de 206 infants i 195 pares i mares de 12 llars d'infants de Mataró durant un any escolar. Els adults que formaven el grup de recerca (GR) van participar en cinc tallers formatius sobre alimentació equilibrada, amb l'objectiu que augmentessin el consum de verdures, hortalisses, oli d'oliva i peix, i disminuïssin el consum de mantega, margarina, brioixeria, dolços, snacks i refrescos. Tant els hàbits de la canalla com els dels pares es van valorar amb un test.

Millores dels hàbits alimentaris

El grau de compliment de la dieta mediterrània entre els pares va ser d'un 56,4 % en el test de freqüència de consum alimentari, i de 6,5 punts en el test de 14 ítems. En el cas dels infants, el grau de compliment de la dieta mediterrània es va valorar amb el test KIDMED (amb puntuacions de 0 a 4 com a compliment baix i de 9 a 12 com a compliment alt), i es va obtenir una puntuació de 7. Quan es va acabar la intervenció educativa, el grau de compliment de la dieta mediterrània dels pares del GR havia millorat 5,78 punts, mentre que els nens del GR l'havien millorat 0,6 punts segons el test KIDMED.

L'exemple dels pares

D'acord amb les declaracions de Margarita Roset, investigadora de l'IDIAP Jordi Gol i infermera de l'AIFICC 1, "ens importen més els canvis dels pares, perquè són qui tenen més aspectes per millorar. En el cas dels nens, partim d'una dieta més correcta i, per tant, esperem que el fet que els pares hagin millorat la seva dieta ajudi a que els fills en mantinguin una de saludable". Els investigadors creuen demostrat que "aquesta intervenció educativa breu en forma de tallers es podria fer des de les consultes d'atenció primària, on el personal d'infermeria té un paper fonamental a l'hora de fer adquirir hàbits de vida saludables, entre els quals hi ha els de l'alimentació".

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Institut d'Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​