Inicia
SegurCaixa Adelas

Els hàbits saludables combaten l’envelliment cel•lular

 

Fer una vida sana millora la salut i, segons sembla, la longevitat. En definitiva, afegeix vida als anys. Investigadors de la Universitat de Califòrnia San Francisco (UCSF) i el Preventive Medicine Research Institute de Califòrnia han dut a terme el primer estudi encaminat a demostrar si millorar l'estil de vida combat l'envelliment. El treball l'ha liderat la doctora Elizabeth Blackburn, guanyadora, juntament amb la també doctora Carol W. Greide, del premi Nobel de Medicina l'any 2009 pel codescobriment dels telòmers, i també el doctor Dean Ornish. La funció dels telòmers, extrems dels cromosomes, és protegir-los del deteriorament que s'associa a les divisions de la cèl•lula. Sense els telòmers, els gens que se situen al final dels cromosomes es perdrien.

Desenvolupament del treball

L'equip d'investigadors va fer un seguiment a 35 pacients amb càncer de pròstata primerenc durant 5 anys. 25 pacients van mantenir el seu estil de vida, i els 10 restants van adoptar hàbits saludables pel que fa a la dieta (van augmentar el contingut de fruita, verdura i cereals integrals i van reduir el consum de greixos i de carbohidrats), l'exercici físic (van passar a practicar 30 minuts d'exercici moderat 6 dies a la setmana) i l'estrès (van començar a practicar ioga i a participar en grups de suport setmanals).

Quina validesa científica té l'estudi?

D'acord amb les dades obtingudes, la longitud dels telòmers (la part del cromosoma relacionada amb l'envelliment) va augmentar en un 10% de mitjana en el grup que havia millorat el seu estil de vida i es va reduir en l'altre grup. Es tracta d'un estudi observacional del qual només es pot inferir una relació, evidenciada biològicament, però no una causa-efecte. Els telòmers augmenten amb la vida sana, però hi podria haver molts altres factors que influïssin en les diferències que s'observen. Per obtenir evidències més concloents, caldria continuar investigant en aquesta línia.

 

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures​ que t'interessin.​