Inicia
SegurCaixa Adelas

Els joves subestimen els símptomes de l’ictus

 

Segons la FEI, Federació Espanyola de l'Ictus, es tracta d'una malaltia cerebrovascular produïda per la disminució o obstrucció del flux sanguini. La sang no arriba al cervell en la quantitat necessària i, com a conseqüència, les cèl·lules nervioses no reben oxigen i deixen de funcionar. D'acord amb les dades del Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia (GEECV-SEN), és la primera causa de mortalitat entre les dones espanyoles i la segona en els homes. A Europa moren 650.000 persones anualment per aquesta causa i, d'elles, 40.000 són espanyoles. Durant l'any, es detecten uns 120.000 casos nous. De fet, cada sis minuts es produeix un ictus a Espanya.

La finestra d'or

L'enquesta, duta a terme per David Liebeskind, professor de Neurologia, director de Programes de Pacients Ambulatoris d'Ictus i Neurovasculars i director del Neurovascular Imaging Research Core del Centre Mèdic Ronald Reagan de la Universitat de Califòrnia Los Ángeles (UCLA), als Estats Units, revela que els adults de menys de 45 anys no solen donar importància als símptomes de l'ictus i pensen que no cal anar a l'hospital amb urgència. És important conscienciar la població sobre la importància d'actuar ràpidament davant d'una situació així, ja que les tres hores següents al moment en el qual una persona experimenta un infart cerebral són claus per evitar conseqüències devastadores. Els especialistes anomenen aquest període "finestra d'or".

Només un de cada tres

L'equip de Liebeskind va preguntar a més d'un miler de persones i va detectar que només un de cada tres adults menors de 45 anys aniria a l'hospital amb urgència després detectar símptomes d'ictus, mentre que gairebé el 73 % esperaria a veure si milloraven. "És fonamental conscienciar els més joves sobre els símptomes de l'accident cerebrovascular i convèncer-los de la urgència de la situació", afirma Liebeskind.

Símptomes de l'ictus

Segons GEECV-SEN, els principals símptomes de l'ictus són:

  • Pèrdua de força de la cara, el braç i/o la cama d'un costat del cos, d'inici brusc.
  • Trastorns de la sensibilitat, sensació d'insensibilitat o formigueig de la cara, el braç i/o la cama d'un costat del cos, d'inici brusc.
  • Pèrdua sobtada de visió, parcial o total, en un ull o en tots dos.
  • Alteració sobtada de la parla, dificultat per expressar-se, llenguatge que ens costa articular i ser entès per qui ens escolta.
  • Mal de cap d'inici sobtat, d'intensitat inhabitual i sense causa aparent.
  • Sensació de vertigen intens, inestabilitat, desequilibri o caigudes brusques inexplicades, si s'acompanyen de qualsevol dels símptomes descrits anteriorment.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

 

Grup d'Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia (GEECV-SEN)


Universitat de Califòrnia Los Ángeles (UCLA)


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin