Inicia
SegurCaixa Adelas

Els mites de l’anticoncepció continuen vius entre les joves espanyoles

 

D'acord amb l'enquesta "Mites i realitats de sexualitat i anticoncepció en les millennial espanyoles", feta per Bayer i presentada en el marc del Dia Mundial de l'Anticoncepció, moltes millennial espanyoles (joves nascudes entre els anys 80 i 90) estan desinformades, tenen desconeixement o mantenen falses creences sobre salut sexual. Els experts alerten sobre la importància de desterrar aquests mites donat que, a Espanya, per cada 1.000 dones d'entre 20 i 24 anys, es produeixen 19 interrupcions voluntàries de l'embaràs.

 

Com s'ha fet l'enquesta?

L'estudi, que s'ha dut a terme en 11 països europeus i Canadà, ha recollit informació de 1.000 millennial espanyoles en totes les regions del país, amb l'objectiu d'identificar i tractar les falses creences que es perpetuen en les dones en aquest grup d'edat a l'entorn de la seva salut sexual i reproductiva.

 

Conclusions principals

Tot i que les joves espanyoles es consideren ben informades, 2 de cada 10 reconeixen que fan servir Internet o les xarxes socials per informar-se sobre aquests temes abans que parlar-ne amb el metge. Més del 31% de joves espanyoles enquestades té vergonya de parlar de sexualitat i anticoncepció amb el metge, fet que pot agreujar el desconeixement de les més de 15 opcions anticonceptives que hi ha. A més, hi ha encara entre elles falses creences com ara que no és possible quedar-se embarassada mentre es té la regla o que la col·locació del DIU és només per a dones que han tingut fills. Però hi ha un risc encara més gran d'embarassos no desitjats en la falsa percepció que la "marxa enrere" és un mètode anticonceptiu eficaç (3,3%).

 

Errors que es comparteixen

Tot i que la informació sexual que tenen no provés de fonts fiables, una gran part reconeix que la comparteix amb els amics (48%) i la parella (44%). Aquesta xifra és encara més gran que a la resta de països europeus i a Canadà, on 3 de cada 4 joves reconeixen que comparteixen informació no contrastada sobre aquests temes. Nayara Malnero, sexòloga, convida les joves millennial a prendre decisions informades sobre anticoncepció. "Les xarxes socials són un canal molt poderós per compartir informació, però les noies s'han d'informar a través de les professionals i dels mitjans que els donin informació certa perquè no continuïn mantenint i difonent falses creences. El metge hi és per orientar-les i, abans d'una cita, han d'estar preparades per fer totes les preguntes que necessitin i aclarir els dubtes."

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agencia SINC

Bayer