Inicia
SegurCaixa Adelas

Els infants que mengen saludablement són més feliços

 

Els menors que ingereixen productes saludables tenen més autoestima i menys trastorns emocionals, independentment del que pesin.

Un estudi dirigit per Louise Arvidsson, investigadora del Departament de Medicina Social i Salut Pública de la Universitat de Göteborg (Suècia), vincula alguns problemes de les criatures, com ara tenir pocs amics o ser objecte de burles, amb l'alimentació. "Una dieta saludable pot millorar el benestar dels infants. Entre els petits que han participat a l'estudi, hi ha una associació entre el compliment de les pautes dietètiques saludables i més benestar psicològic —la qual cosa inclou menys problemes emocionals, relacions millors amb els altres nens i autoestima més alta— dos anys més tard", afirma Arvidsson.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Arvidsson i el seu equip han examinat 7.675 nens de dos a nou anys, de diversos països europeus (Bèlgica, Xipre, Estònia, Alemanya, Hongria, Espanya i Suècia), que es van avaluar segons un índex d'adherència alimentària saludable anomenat HDAS. Aquest índex té com a objectiu captar el compliment de les pautes dietètiques saludables, que inclouen limitar la ingesta de sucres refinats, reduir els greixos i menjar fruita i verdura. Un HDAS més elevat indica més adherència a les recomanacions, és a dir, una alimentació més saludable. En el període inicial de l'estudi es va demanar als pares que informessin en quina freqüència per setmana els seus fills consumien aliments d'una llista de 43 articles. En funció d'aquest consum, als infants se'ls va assignar una puntuació HDAS. El benestar psicosocial es va avaluar en funció de l'autoestima, les relacions amb els pares, els problemes emocionals i els conflictes amb els companys. També es van mesurar l'alçada i el pes de les criatures. Tots els qüestionaris es van tornar a fer dos anys més tard.

 

Si l'alimentació és saludable, el pes no és important

Segons els resultats, els petits que havien registrat una puntuació HDAS superior al començament de l'estudi presentaven més autoestima i menys problemes emocionals i menys conflictes amb altres nens al final de l'estudi. Les associacions entre aquest índex i el benestar van ser semblants per a les criatures que tenien un pes normal i els que patien sobrepès. "Ha resultat sorprenent descobrir que l'associació entre la dieta inicial i un benestar superior dos anys després era independent de la posició socioeconòmica dels infants i del seu pes corporal", explica l'autora principal de l'estudi.

 

Un estudi pioner

L'estudi és el primer que analitza l'alimentació i el benestar dels infants. Els autors van veure que la ingesta de peix d'acord amb les directrius (2-3 vegades a la setmana) s'associava a més autoestima i a l'absència de problemes emocionals i entre els companys. I la ingesta de productes integrals s'associava a una falta de conflictes entre els altres nens. Com que es tracta d'un estudi observacional, basat en dades facilitades pels pares, caldria dur a terme més treballs que el ratifiquessin. "Aquestes associacions s'han de confirmar en estudis experimentals que tinguin en compte els infants amb diagnòstic clínic de depressió, ansietat o altres trastorns del comportament, en comptes de basar-se només en la percepció del seu benestar d'acord amb els pares", conclou Arvidsson.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència ​SINC​

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin