Inicia
SegurCaixa Adelas

Els refrescos ensucrats podrien estar relacionats amb el càncer de mama

 

D'acord amb un estudi dut a terme dins del Projecte SUN (Seguiment Universitat de Navarra) pel grup de recerca Ciberobn de Medicina Preventiva-Navarra, publicat a European Journal of Nutrition, el consum regular de refrescos ensucrats s'associa significativament amb un major risc de desenvolupar en el futur un càncer de mama invasiu en dones postmenopàusiques.

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors han dut a terme un seguiment durant una mitjana de 9,9 anys a més de 10.000 dones i amb una mitjana d'edat de 33 anys de la cohort SUN que no tenien càncer de mama en el moment del reclutament. Durant el seguiment, es van confirmar 100 casos de tumor de mama. Entre les dones postmenopàusiques que consumien refrescs ensucrats de forma regular, es va observar una incidència significativament major de càncer de mama en comparació amb aquelles que no n'ingerien o que ho feien de forma ocasional. La recerca conclou també que no es va trobar relació entre refrescs ensucrats i càncer de mama en les dones premenopàusiques. No obstant això, els autors adverteixen que seria necessari fer estudis longitudinals més amplis per donar suport a aquesta conclusió.

Sucre, concentració d'insulina i cèl·lules tumorals

Tal com apunta Alfredo Gea, professor de la Facultat de Medicina i investigador del Ciberobn, "El sucre que contenen les begudes ensucrades podria actuar, entre d'altres mecanismes, mitjançant un increment de la concentració d'insulina en sang, i directament sobre les cèl·lules del teixit mamari. Hi ha diversos mecanismes pels quals el consum de refrescos ensucrats pot promoure la proliferació de cèl·lules del teixit mamari, i afavorir la invasivitat i la migració de cèl·lules tumorals".

Un altre factor que cal tenir en compte: els estrògens lliures circulants

Majors concentracions d'insulina també promourien la transformació perifèrica d'andrògens a estrògens en dones postmenopàusiques. Andrea Romans, signant de l'article i becària de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), explica: "És ben conegut que majors concentracions d'strògens lliures circulants en dones postmenopàusiques incrementen el risc de càncer de mama. Hi ha, per tant, mecanismes que podrien explicar els resultats ".

Els refrescos ensucrats són l'enemic

Segons Estefania Toledo, codirectora del grup del Ciberobn de Navarra, aquests resultats aporten "noves evidències per donar suport estratègies de salut pública" adreçades a disminuir el consum de begudes ensucrades en la població. Per a Miguel Ángel Martínez-González, investigador principal del Projecte SUN, aquest és un motiu més pel qual no és exagerat afirmar que els refrescs ensucrats són com una "maledicció" que ha caigut sobre la humanitat.

 

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

Universitat de Navarra

European Journal of Nutrition.


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin