Inicia
SegurCaixa Adelas

Els riscos de comprar medicaments per Internet

 

La venda per Internet de gairebé qualsevol mena de producte ha proliferat en els darrers anys. L'AMPS, que té la missió de garantir la qualitat, seguretat, eficàcia i correcta informació dels medicaments i productes sanitaris, ha emès fa poc un informe alertant dels perills de comprar medicaments a través de plataformes d'anuncis classificats, per Internet o per aplicacions mòbils. D'acord amb aquest informe, els anuncis en aquestes plataformes ofereixen medicaments que no s'ajusten a la legislació vigent. Des de l'entitat comuniquen també que ja s'han produït diverses denúncies relacionades amb aquesta mena de pràctica.

Un risc per a la salut

Molts dels medicaments que es comercialitzen a través d'Internet i de diverses aplicacions mòbils no tenen les garanties sanitàries adequades. Ometen els mecanismes de control i supervisió que es fan a la cadena de fabricació, distribució i dispensació de medicaments de les autoritats sanitàries de l'Administració General de l'Estat i de les comunitats autònomes i que són indispensables perquè es mantinguin les garanties dels medicaments. Tal com informen des de l'AMPS, "Hi ha casos en els quals els medicaments que s'ofereixen tenen un origen il·legítim, són clandestins i mai no es proporcionen garanties que s'hagin conservat adequadament. Així, els medicaments que s'adquireixen per aquestes vies no tenen les garanties de qualitat necessàries, ni seguretat, eficàcia o correcta informació".

Medicaments sense recepta

A més, en algunes ocasions, l'usuari pot accedir a medicaments que necessitin recepta mèdica sense que es compleixi aquest requisit. L'exigència d'una prescripció és una garantia per al pacient, perquè assegura que el tractament ha anat precedit d'un diagnòstic i una valoració adequades pel metge prescriptor i té el consell del professional farmacèutic, en el moment de la dispensació, per fer un bon ús del medicament.

Normativa sobre la venda de medicaments a través d'Internet

La legislació espanyola estableix que la custòdia, conservació i dispensació de medicaments als ciutadans correspondrà, exclusivament, a les oficines de farmàcia, els serveis de farmàcia dels hospitals, dels centres de salut i de les estructures d'atenció primària del Sistema Nacional de Salut. La venda de medicaments, sigui o no telemàtica, no la poden fer persones que no tinguin l'autorització preceptiva i, a més, els medicaments que necessiten recepta no es poden vendre de forma telemàtica. Els usuaris i consumidors espanyols només poden adquirir a través d'Internet, amb garanties, medicaments sense recepta en els llocs web de les farmàcies que compleixin els requisits que s'estableixen a la normativa d'aplicació, les dades de les quals es troben en les llistes públiques de la pàgina web de l'AEMPS (https://distafarma.aemps.es).

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

 Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios​


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​