Inicia
SegurCaixa Adelas

Els torns de treball afecten la memòria

 

Aquesta vegada no és la primera que un estudi assenyala els problemes de salut que es deriven de treballar per torns i el jet lag crònic que aquest hàbit comporta. A més, aquesta nova investigació, dirigida per Jean-Claude Marquié, de la Universitat de Tolosa-CNRS (Centre Nacional de la Recerca Científica), demostra que també pot afectar les funcions cerebrals.

Com s'ha dut a terme la investigació?

L'equip de Marquié va analitzar les capacitats cognitives de més de 3.000 persones que treballaven o havien treballat per torns en sectors diversos. Les dades analitzades es van extreure de les llistes de pacients de tres metges de salut ocupacional de tres regions del sud de França. 1.484 participants havien treballat per torns durant almenys 50 dies a l'any. Tots els participants es van sotmetre a unes proves perquè els avaluessin la memòria a llarg i curt termini, la velocitat de processament i les capacitats cognitives en general.

Com més torns, menys potència cerebral

Els investigadors van afirmar que les persones que treballaven o havien treballat per torns tenien puntuacions més baixes en memòria i velocitat de processament, alhora que presentaven menys eficàcia cerebral que les que treballaven fent horari d'oficina. En el cas dels individus que havien treballat fent rotació de torns durant 10 anys o més, es va demostrar que tenien menys memòria cognitiva i puntuacions globals més baixes. L'estudi sosté que les capacitats cognitives perdudes es poden recuperar, però que calen uns cinc anys per aconseguir-ho.

Validesa científica de l'estudi

Com que és un estudi observacional, no se'n poden extreure conclusions definitives. Això no obstant, sembla clar que els horaris laborals variables poden generar factors fisiològics d'estrès que afectin de manera potencial el funcionament del cervell. D'altra banda, el fet que les persones que treballen de nit no puguin exposar-se gaire a la llum del sol comporta una deficiència de vitamina D, la qual cosa també s'associa a problemes cognitius de diversa consideració.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?​

Occupational and Environmental Medicine​​