Inicia
SegurCaixa Adelas

Els secrets d’una bona congelació

 

Javier Tejedor, professor d'Alimentació de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR), explica que "La congelació és un procés pel qual l'aigua que compon els aliments (en les cèl•lules dels vegetals i de la carn, líquids de cobertura, etc.) passa d'estat líquid a estat sòlid. Això fa que els bacteris presents en l'aliment (i les mateixes cèl•lules vives que contenen alguns) no puguin dur a terme el metabolisme, de manera que no l'alteren i permeten que es conservi més temps". En aquest procés, a més, es formen cristalls de gel que poden danyar l'estructura interna de l'aliment i arribar a alterar-ne la textura. És important tenir en compte que, com menys temperatura de congelació, menys cristalls de gel es formen. "Els frigorífics domèstics arriben a estar entre els -12 ºC i -20 ºC, tot i que les millors condicions són a partir d'aquests -20ºC. Els processos industrials permeten congelar a temperatures inferiors als -40ºC (ultracongelació)", assenyala l'expert.

Es poden congelar tots els aliments?

"No es poden congelar els ous o la llet, per exemple. Els aliments grassos (peix blau, carn grassa o embotits) tenen una vida útil molt limitada. Quan es congelen a casa s'han de consumir, com a màxim, en els tres mesos següents. La verdura i la fruita fresca és difícil de congelar a casa; és millor fer-ho quan està cuinada o, almenys, escaldada. Els aliments cuinats s'han de ficar al frigorífic amb una mica de líquid de cobertura o salses perquè no s'assequin. S'ha de procurar congelar aliments en condicions òptimes de qualitat (no quan estiguin a punt de fer-se malbé). La congelació no millora la qualitat de l'aliment, ni tan sols la seva càrrega microbiològica (excepte els paràsits. L'Anisakis, per exemple, sí que s'elimina)", subratlla Tejedor. "Els aliments que s'han de congelar han d'estar protegits, embolcallats o en un envàs que n'eviti la dessecació i etiquetats amb la data de congelació", afegeix.

Perills de tornar a congelar

"Des del punt de vista nutritiu ¬¬-explica Tejedor-, entre una congelació i una altra no només es perd aigua, sinó també els minerals i les vitamines hidrosolubles que hi van dissolts. A més, quan es torna a congelar un aliment, la seva estructura s'altera força i el risc que sigui atacat per bacteris augmenta".

Quina és la manera correcta de descongelar?

L'ideal és fer-ho a l'interior del frigorífic, durant 12 - 24 hores (depenent de la massa de l'aliment que s'hagi de descongelar). "La descongelació lenta és més uniforme, fa que es recuperin millor les propietats originals de l'aliment i que es redueixi el risc de creixement microbià. Es pot fer a temperatura ambient i, fins i tot, d'una manera ràpida, fent servir el microones en un programa de baixa energia. Si es descongela en poc temps, convé cuinar l'aliment com abans millor. Alguns aliments es poden cuinar sense necessitat de descongelar-los, com les verdures", conclou l'expert de la UNIR.

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures​ que t'interessin.