Inicia
SegurCaixa Adelas

Menys del 70 % dels menors, exposats al fum del tabac

 

Un treball liderat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona investiga per primera vegada el nivell d’exposició dels menors al fum ambiental del tabac.

Investigadors de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, de l’Institut Català d’Oncologia, de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat de Santiago de Compostel•la, entre altres institucions, han investigat el nivell d’exposició al fum ambiental del tabac (FAT) en diversos àmbits de la població infantil a Espanya. Les conclusions de l’estudi s’han extret d’una enquesta telefònica a una mostra representativa de 2.411 llars espanyoles amb nens de menys de 12 anys.

Menys del 30 % viuen en un “món sense fum”

D’acord amb les dades recollides, el 71,7 % dels nens de menys de 12 anys està exposat al FAT. El treball mostra que el 29,2 % dels nens respira aquest contaminant a casa o al cotxe i, el 42,5 %, només en l’àmbit públic. Segons les dades, només un 28,3 % dels nens es lliura de qualsevol mena d’exposició al fum del tabac.

Com menys estudis dels pares, menys consciència del FAT

Els autors del treball assenyalen que els nens amb pares que tenen estudis primaris o que no tenen estudis estan més exposats al FAT en l’àmbit privat, en concret un 41,8 %, davant del 31,4 % de menors amb pares o mares amb estudis secundaris i del 23,1 % dels que tenen estudis universitaris. Aquests resultats concorden amb estudis i revisions prèvies: “Com menys nivell d’estudis dels pares i mares, menys consciència dels riscos de l’exposició al FAT”, expliquen els autors.

La salut percebuda, també associada als estudis dels progenitors

El nivell educatiu dels progenitors també té repercussió en la salut percebuda dels nens i nenes de menys de 12 anys. Segons els autors, el 39,2 % dels pares, mares o tutors legals sense estudis o amb estudis primaris, percep que els seus fills tenen una mala salut, xifra que es redueix al 25,9 % dels progenitors amb estudis secundaris i al 20,7 % dels que tenen estudis universitaris. Els investigadors també observen una associació positiva entre l’exposició al FAT, l’asma i la percepció de tenir una pitjor salut en nens i nenes de 6 a 11 anys amb pares o mares que tenen estudis primaris o secundaris.

Els menors més grans, els més exposats

Aquesta investigació també mostra un augment de l’exposició al FAT en l’àmbit privat a mesura que augmenta l’edat dels menors. “Determinats comportaments, com no fumar en presència de menors o no permetre que es fumi a casa, són menys freqüents a mesura que els fills creixen”, conclouen.

On s’ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC.Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin