Inicia
SegurCaixa Adelas

Més de la meitat dels espanyols tenen una vida sedentària

 

Francesc Llorens, professor del Grau d'Educació Infantil i Primària i del Màster en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria, batxillerat, FP i ensenyament d'idiomes de la Universitat Internacional de València (VIU) ha fet un estudi per analitzar, d'una banda, com els diversos esforços físics repercuteixen en el funcionament normal i d'atenció i en el processament de la informació visual i, per l'altra, per conèixer si la pràctica regular d'activitat física afecta positivament el rendiment acadèmic i la salut mental. De les dades es desprèn que més del 60 % de la població espanyola duu una vida sedentària.

Important per tenir cura de la salut mental

L'informe sosté que l'esport, en intensitats aeròbiques moderades, repercuteix notablement en la salut mental, ja que redueix l'estrès, l'ansietat, les circumstàncies que envolten la depressió, augmenta l'estat d'ànim i el benestar i afecta les funcions cognitives com la memòria a curt termini o la motivació. Tant és així que, segons sosté, la realització d'esforços aeròbics amb una durada d'entre 20 i 60 minuts té "un efecte positiu sobre un gran nombre de processos cognitius immediatament després de la seva realització" de manera que, quan acaben, els participants estan més ben preparats per fer qualsevol mena d'acció, concentrar-se o resoldre problemes complexos.

Els adolescents d'avui practiquen menys esport

L'estudi aprofundeix en els perills que es deriven del sedentarisme i apunta que la inactivitat física de la població és el quart factor de risc pel que fa a la mortalitat mundial (suposa el 6 % de la mortalitat segons l'Organització Mundial de la Salut). De la mateixa manera, el treball insisteix en la pràctica de l'esport en tots els estadis generacionals, especialment en l'adolescència, on s'observa una caiguda "preocupant", ja que s'ha comprovat que els percentatges de pràctica d'esport passen d'un 64 % en infants amb edats entre 6 i 7 anys a un 50 % en adolescents de 16-18. El punt més gran d'intensitat es produeix als 10 anys, on el 71 % dels menors practica algun tipus d'esport, una xifra que cau fins a un 50 % quan arriben als 18 anys. En qüestió de gèneres, aquestes xifres són més alarmants entre les adolescents, ja que passen d'un 63 % als 10 anys a un 35 % als 18 (en el gènere masculí, la caiguda és més suau, i es passa d'un 78 % de nens que practiquen esport amb 10 anys a un 64 % d'adolescents).

Augmentar la conscienciació

Llorens defensa la necessària creació de plans estratègics per augmentar l'activitat física a l'escola i entre la població en general, perquè proliferarien els estils de vida saludables i es reduirien les despeses sanitàries que es deriven de patologies causades pel sedentarisme.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat la notícia?

Universitat Internacional de València​

Vídeo amb l'opinió de l'expert


Millora la salut i la qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cura que t'interessin