Inicia
SegurCaixa Adelas

Més de la meitat dels espanyols no es cuiden bé els ulls

 

Malgrat que el 76 % de la població espanyola sap que fer servir de manera continuada pantalles de diversos dispositius, com ara el mòbil, la tauleta o l'ordinador, pot afectar la salut ocular i visual, el 57,8 % no posa en pràctica els hàbits que calen per protegir la vista. Els experts del CNOO assenyalen que és recomanable fer exercici de "gimnàstica ocular" i descansar cada hora d'una activitat visual intensa.


Sequedat ocular i mal d'esquena

Després de passar un llarg període fent una activitat que demana un enfocament freqüent (com ara treballar amb l'ordinador o xatejar amb el mòbil), apareixen molèsties als ulls (picor, sequedat, envermelliment, coïssor, llagrimeig, etc.), que es coneixen amb el nom de fatiga ocular. Fer servir sovint aquests dispositius també pot causar mal d'esquena i espatlla. Experts dels Estats Units ja han alertat que les lesions causades per utilitzar mòbils i altres aparells electrònics estan augmentant ràpidament, sobretot per fer servir aquests dispositius d'una manera incorrecta o aguantar-los durant un període de temps prolongat. Els òptics optometristes espanyols també alerten dels problemes visuals que es deriven d'abusar de l'ús de dispositius mòbils per llegir, tant tauletes com llibres electrònics. Encara que la molèstia més freqüent sigui la fatiga ocular, adverteixen que aquest ús abusiu també pot generar una altra mena de danys més prolongats (empitjorament d'errors refractius, com ara la presbícia).


La importància de llegir "correctament"

Juan Carlos Martínez Moral, president del Consell General de Col·legis d'Òptics-Optometristes, explica: "A més del suport electrònic que fem servir per llegir, és fonamental l'ús que en fem al llarg del dia i que en tinguem una bona visió, corregida amb ulleres o lents de contacte en el cas de tenir qualsevol defecte de refracció, com ara miopia, hipermetropia o astigmatisme. Un ús incorrecte i prolongat d'un dispositiu electrònic unit a un defecte visual sense compensar pot provocar fatiga visual, cefalea i marejos".

Ajustaments i exercicis per cuidar els ulls

Els experts del CNOO també adverteixen que triar bé les dimensions de la pantalla de la tauleta o el llibre electrònic i configurar correctament la luminància o la mida de lletra, és fonamental per evitar problemes de salut associats a una exposició excessiva a la lectura en dispositius digitals. A més, recomanen una sèrie de consells relacionats amb l'ergonomia visual:

  • Fer periòdicament exercicis senzills, com ara forçar un parpelleig habitual durant la lectura.
  • Fer descansar els ulls durant uns deu minuts observant un objecte o un paisatge llunyà.
  • Fer servir lents amb els filtres adequats, sobretot el que bloqueja el pas de la llum blau-violeta, emesa per gairebé tots els dispositius mòbils.
  • Sotmetre's a revisions periòdiques de la vista, que és el més important. "Si quan llegim notem signes o símptomes com ara la sequedat ocular, picor als ulls, visió doble o mal de cap, és essencial anar urgentment a un òptic optometrista de confiança perquè ens faci un examen visual complet i ens ofereixi la millor solució per evitar aquest tipus de problemes", conclou el president del Consell General.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

CNOO​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de
prevenció i plans de cures que t'interessin

​