Inicia
SegurCaixa Adelas

Més del 45 % de persones amb diabetis està sense diagnosticar

 

Durant les IV Jornades Nacionals de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), Alfonso Barquilla i Francisco Carlos Carramiñana, presidents respectivament del Comitè Organitzador i del Comitè Científic de l'acte, han declarat: "Més del 45 % de les persones amb diabetis està sense diagnosticar, d'aquí la importància d'un diagnòstic i tractament precoç". Per poder revertir aquesta situació, "és fonamental invertir adequadament en atenció primària, ja que és la millor eina per a la prevenció primària de la diabetis per l'accessibilitat, longitudinalitat i implantació en tot el territori nacional".

La importància del diagnòstic precoç

Diversos estudis i experts sostenen que és possible prevenir el desenvolupament de la diabetis modificant els estils de vida. El diagnòstic precoç i una atenció adequada des del principi poden ser claus per retardar i esmortir l'aparició i la gravetat de les complicacions cròniques de la diabetis, especialment microvasculars, però també macrovasculars.

El paper del metge

La implicació dels professionals sanitaris a l'hora de conscienciar les persones sobre la importància de diagnosticar la diabetis és fonamental. Segons ha destacat Barquilla: "El metge de família és el gestor de l'atenció als pacients amb diabetis de tipus 2 al llarg de tota la trajectòria de la malaltia, des dels estadis previs al diagnòstic, passant per l'atenció integral quan es desenvolupa la malaltia, la tria d'objectius i la batalla contínua per aconseguir-los, les recomanacions alimentàries, d'exercici físic, l'ajuda al pacient per assumir la malaltia i enfrontar-s'hi, la instauració de tractaments farmacològics, orals o injectables, l'inici de la insulinització, els ajustaments, etc.".

Un estil de vida saludable

Segons les dades de l'OMS, l'any 2014 la prevalença mundial de la diabetis va ser del 9 % entre els adults majors de 18 anys. D'acord amb les previsions, aquesta patologia serà la setena causa de mortalitat el 2030. Per prevenir la diabetis de tipus 2 o retardar-ne l'aparició, cal dur un estil de vida saludable, fet que implica arribar a un pes corporal saludable i mantenir-lo, mantenir-se actiu físicament (fent almenys 30 minuts d'activitat regular d'intensitat moderada la majoria dels dies de la setmana); dur una alimentació saludable, que contingui cinc racions diàries de fruita i hortalisses i una quantitat reduïda de sucre i greixos saturats i, per últim, evitar el consum de tabac, ja que augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEMERGEN

OMS


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin