Inicia
SegurCaixa Adelas

Millorar la coordinació per reduir el dolor lumbar

 

Les molèsties d'esquena estan molt esteses en la societat actual i suposen un problema per a moltes persones que les pateixen, i són la causa habitual de baixes laborals. Un treball recent demostra que els exercicis que milloren el control motor ajuden a combatre el dolor lumbar crònic.

Com s'ha fet l'estudi?

Els exercicis de control motor tenen com a objectiu restaurar l'ús coordinat i efectiu dels músculs que controlen i suporten la columna. Inicialment, els pacients són guiats per un terapeuta per practicar l'ús normal dels músculs durant tasques senzilles. Com que les activitats augmenten, els exercicis progressen a tasques més complexes i funcionals que inclouen els músculs del tronc i els membres. Per provar els avantatges d'aquesta mena d'activitat física sobre les lumbàlgies, els investigadors van analitzar 29 assajos continguts al Manual Cochrane, que tenien dades de 2.431 persones d'entre 22 i 55 anys. Als assajos es comparaven els beneficis dels exercicis per a la coordinació, en comparació amb una altra mena d'exercicis i a no practicar cap exercici.

Com més coordinació, menys dolor

D'acord amb els resultats, els participants que havien fet exercicis de control motor milloraven l'estat físic i experimentaven menys mal d'esquena, en comparació amb els que havien fet altres exercicis i amb els que no havien fet cap activitat. L'autor principal de l'estudi, Bruno Saragiotto, fisioterapeuta del George Institute de la Universitat de Sydney (Austràlia), sosté que millorar la força i la coordinació muscular de la columna amb exercicis de control motor constitueix un enfocament alternatiu al tractament del dolor lumbar. Aquesta activitat física pot ser tan efectiva com qualsevol altra; la seva tria o no ha de considerar diversos factors, com ara les preferències del pacient, el terapeuta, els costos i la disponibilitat.

Molt camí per recórrer

Saragiotto afirma que, tot i que els resultats de la feina han estat positius, no es pot afirmar amb certesa que aquests exercicis siguin millors que altres per combatre les lumbàlgies. Cal investigar més en aquesta línia per poder oferir als pacients informació útil per millorar la seva situació.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat

Biblioteca Cochrane​


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin