Inicia
SegurCaixa Adelas

Melatonina per lluitar contra l’Alzheimer

 

Investigadors de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), centre del CSIC i de l'IDIBAPS; de la Deakin University d'Austràlia; de l'Institut Florey de Neurociència i Salut Mental d'Austràlia; de la Universitat de Barcelona; de la Universitat de Sao Paulo del Brasil; del laboratori CIBERNED (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives), i del CIBERESP (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa sobre Epidemiologia i Salut Pública), uneixen forces en la lluita contra l'Alzheimer.

 

El poder neuroprotector de la melatonina

Diverses investigacions prèvies havien demostrat que aquesta hormona podria protegir contra patologies del tipus de l'Alzheimer que havien desenvolupat ratolins transgènics d'aquesta malaltia. Això no obstant, els assajos clínics que s'havien fet fins ara no eren concloents. Aquest estudi s'ha dissenyat per analitzar en profunditat els canvis en ratolins transgènics i en ratolins sans de la mateixa edat, amb la finalitat de confirmar el potencial de la melatonina com a neuroprotector. Segons els primers resultats obtinguts, la melatonina podria tenir un efecte protector a mesura que el cervell envelleix i, per tant, podria fer reduir el risc de desenvolupar Alzheimer i, en el cas dels que ja estan afectats d'aquesta malaltia, la melatonina els podria protegir contra la degeneració de les neurones.

 

Com s'ha fet l'estudi?

L'experiment s'ha fet amb dos grups de ratolins de 6 mesos, un primer grup de ratolins sans i un segon grup de ratolins amb característiques de la patologia d'Alzheimer tractats amb una dosi diària de melatonina (10 mg per kg de pes) fins als 12 mesos d'edat. Coral Sanfeliu, investigadora del CSIC a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), explica que en tots els ratolins es va veure una millora del comportament general de benestar i aprenentatge: "Els dos grups de ratolins tenien menys ansietat, exploraven més i tenien més memòria que els que no prenien melatonina. Això ens assenyala que les seves connexions cerebrals estaven d'alguna manera optimitzades pels efectes de la melatonina a nivell cel·lular".

 

La clau podria ser en el son

Barbara Rita Cardoso, coautora del treball i investigadora de l'Institute for Physical Activity and Nutrition a la Deakin University d'Austràlia, explica que els pacients amb Alzheimer sovint presenten alteracions del son i els tractaments amb melatonina poden ajudar a millorar aquest problema de salut. "La melatonina és una hormona natural que principalment es produeix mentre es dorm: l'exposició a la llum artificial suprimeix l'alliberament natural de melatonina, fet que s'ha associat no tan sols a trastorns en el son, sinó també amb problemes cardiovasculars, gastrointestinals i digestius, diabetis, obesitat i depressió, entre d'altres. Això significa que la melatonina podria millorar la qualitat del son en pacients que no estan afectats d'Alzheimer i disminuir el risc que desenvolupin aquesta malaltia".

 

Un estudi a les beceroles

Els autors de l'estudi adverteixen que encara és aviat i que cal fer més estudis clínics abans d'augmentar la prescripció de melatonina. "Els models animals reprodueixen parcialment aspectes de la malaltia en estadis moderats. Encara no s'ha aconseguit curar l'Alzheimer, ja que la malaltia en humans és molt més complexa i presenta un llarg període asimptomàtic. Això no obstant, aconseguir retardar-ne l'aparició i la progressió significaria reduir de manera important el nombre de persones afectades a escala mundial", afegeix Coral Sanfeliu.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència Estatal Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin