Inicia
SegurCaixa Adelas

Miopia: una epidèmia de l’any 2050

 

Segons un informe sobre la miopia i el seu impacte, realitzat per experts de l'Institut de la Visió Brien Holden, que ha estat avalat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la visió empitjora a mesura que el món creix i es desenvolupa. La miopia, un error refractiu que consisteix a presentar dificultat per veure amb nitidesa els objectes situats a llarga i mitjana distància, pot afectar gairebé la meitat de la població mundial l'any 2050. Això vol dir que, d'aquí a tres dècades, gairebé 5.000 milions de persones patiran deteriorament de la visió i aproximadament 1.000 milions patiran miopia magna, circumstància que incrementa el risc de retinopaties i despreniment de retina. L'estudi revela, a més, que la miopia augmenta ràpidament entre els joves d'arreu del món.


Una epidèmia amb conseqüències en la productivitat

D'acord amb l'OMS, al món hi ha aproximadament 285 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals 39 milions són cegues i 246 milions presenten baixa visió. Les causes principals de discapacitat visual són els errors refractius (miopia, hipermetropia o astigmatisme) sense corregir. També segons l'OMS, un 90 % de la càrrega mundial de discapacitat visual es concentra en els països d'ingressos baixos.


L'avenç de la miopia: un problema ambiental

La miopia és un error refractiu molt estès a l'Àsia oriental: el 40 % de la població la pateix al Japó i el 50 %, a Taiwan. Però, segons els experts, la càrrega genètica no marca aquesta tendència. Segons un estudi comparatiu fet a Singapur i Sidney amb estudiants de raça xinesa de sis i set anys d'edat, la prevalença de la miopia a Singapur era molt superior a la registrada a Sidney (29,1 % davant de 3,3 %). Donat que les influències hereditàries eren molt similars en tots dos països (a Sidney, el 68 % dels pares dels nens participants a l'estudi tenien miopia, i a Singapur, la patien el 71 %), els investigadors van concloure que la diferència principal entre els dos grups d'infants era que els que vivien a Sidney passaven més estona a l'aire lliure per setmana (mitjana de 13,75 hores) que els de Singapur (mitjana de 3,05 hores). L'estudi apunta, a més, que l'aparició de la miopia també podria estar relacionada amb la pressió acadèmica de les escoles de Singapur.


Claus per reduir el risc de miopia

Els experts sostenen que, per preservar l'agudesa visual de la població i frenar l'augment de la miopia, és fonamental exercitar la visió de lluny passant temps a l'aire lliure, quelcom especialment important entre infants i joves. Reduir el temps que es passa davant de les pantalles també ajuda a disminuir la incidència d'aquest error refractiu. En els casos en els quals una persona passa més temps del recomanat (dues hores diàries) davant d'una pantalla, és fonamental tenir en compte la regla del 20-20-20: apartar la mirada de l'ordinador cada 20 minuts i dirigir-la a uns 20 metres durant 20 segons. Anar a revisions visuals periòdiques (si se senten o no molèsties) és també bàsic per preservar una bona salut visual.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 On s'ha publicat aquesta notícia?

Brien Holden Vision​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin