Inicia
SegurCaixa Adelas

Motivació per combatre el colesterol

 

El treball Dislip-EM, que han dut a terme investigadors del Grup de Comunicació i Salut (GPCYS, per les sigles en castellà) de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC, per les sigles en castellà), i que s'ha fet entre pacients amb hiperlipidèmia (colesterol i triglicèrids elevats), conclou que amb l'entrevista motivacional (EM) per animar el pacient a adoptar mesures saludables s'aconsegueixen més bons resultats per canviar d'estil de vida i reduir el colesterol que amb alguns tractaments farmacològics i els consells mèdics tradicionals.

 

Com s'ha fet aquest estudi?

Els resultats, que s'han publicat a la revista BMC Family Practice, s'han extret de dades que han aportat 54 metges de família de Galícia, Andalusia, Catalunya i Extremadura, que han recollit informació de 227 pacients amb hiperlipidèmia durant 18 mesos. Els professionals que es van decantar a fer una EM van aconseguir que la salut dels pacients millorés més que la salut dels pacients els metges dels quals van continuar donant els consells habituals. A banda d'unes més bones xifres en la reducció del colesterol (un 13,1 % en el grup de l'EM i un 5 % en la resta), també van aconseguir que més pacients practiquessin exercici físic de manera regular. Els facultatius que es van cenyir als consells habituals van receptar més fàrmacs (estatines) per reduir el colesterol, però van obtenir uns resultats més dolents en la reducció entre els pacients.

 

En què consisteix l'entrevista motivacional?

És un mètode clínic que té com a objectiu potenciar les habilitats i les fortaleses del pacient amb la finalitat d'ajudar-lo a trobar motivacions pròpies que li serveixin per canviar una conducta, i es duu a terme a través d'estratègies comunicatives específiques. L'EM es va començar a fer servir a la dècada dels 80 per a pacients amb addiccions. La intervenció del metge de família que usa l'EM passa per diverses etapes: el moment de la involució del pacient, que es focalitza en un objectiu de canvi, la evocació del discurs, la planificació i el seguiment.

 

La motivació és eficaç

En paraules de Manuel Campíñez, del GPCYS, "s'ha vist que motivar els pacients perquè trobin raons pròpies per adoptar una sèrie de mesures saludables, com ara la dieta mediterrània, l'exercici físic i l'abandonament del tabac, entre d'altres, comporta uns resultats clínics –com ara la reducció de les xifres de colesterol– que amb altres opcions més clàssiques moltes vegades no s'aconsegueixen".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Organització Mèdica Col·legial d'Espanya​

Revista BMC Family Practice


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin