Inicia
SegurCaixa Adelas

Motivar-se en família per fer esport

 

Els resultats d'una enquesta feta per la Fundació Espanyola del Cor (FEC), la World Heart Federation (WHF) i l'Union of European Football Associations (UEFA), en la qual han participat 522 infants i adolescents, revela que el 85 % dels menors d'entre 5 i 17 anys no fa l'hora diària mínima d'exercici físic recomanada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

 

El sedentarisme: una tendència insana

La vida digital en què ens veiem immersos fa que els infants i els adolescents passin més temps davant d'una pantalla que fent exercici físic, tot i ser una activitat més apropiada i saludable per a la seva edat. Acostumar-se a dur una vida sedentària és perjudicial per a la salut, ja que la inactivitat física és al darrere del 6 % de les defuncions globals. El sedentarisme es considera un dels factors principals de risc de malaltia cardiovascular, a la qual a Espanya s'atribueix la mort de més de 117.000 persones cada any. Des de la FEC adverteixen que el sedentarisme mata 65 vegades més que els accidents de trànsit. Això no obstant, també recorden que els hàbits de vida saludables, entre els quals s'inclou l'exercici físic regular, poden prevenir el 80 % de les patologies cardiovasculars.


Els pares suspenen com a "motivadors" físics

D'acord amb l'enquesta esmentada, els pares no fan tots els possibles per fomentar l'activitat entre els fills: el 17 % dels menors enquestats destaca que mai no fa esport en família i un 23 % reclama el suport dels pares a l'hora de fer exercici físic. Carlos Macaya, president de la FEC, subratlla: "Dedicar temps a fer activitat física en família és la via més constructiva per aconseguir que els infants fugin de la tendència sedentària, ja que veuen un exemple a casa i adquireixen aquest bon hàbit des de la infància i el mantenen de per vida. De fet, segons un estudi publicat l'any passat a Circulation, les conductes saludables de la primera etapa de la vida poden millorar fins a un 35 % la salut cardiovascular de l'edat adulta".

 

Els riscos de la inactivitat física

Els experts de l'OMS han establert els costos agreujants de la falta d'activitat física al llarg de la vida. Segons aquesta organització, els preescolars amb pares inactius són molt menys propensos a ser actius i falten a escola dos dies més que la mitjana. A més, els adolescents que no fan gaire activitat física tenen un rendiment acadèmic més baix. Per acabar, aquests experts destaquen que els adults amb tendències sedentàries presenten un salari laboral inferior, una setmana més de baixa laboral per malalties a l'any, uns costos d'atenció sanitària més elevats, un augment de morts prematures i un descens de l'esperança de vida de fins a cinc anys.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació del Cor​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de
prevenció i plans de cures que t'interessin