Inicia
SegurCaixa Adelas

Res de pantalles abans d’anar-se’n a dormir

 

Segons els autors d'aquest estudi, els menors que fan servir dispositius multimèdia amb pantalla abans d'anar a dormir dupliquen el risc de tenir una durada del son inadequada, en comparació amb els infants que no tenen accés a aquest tipus d'aparells. La investigació, feta a partir d'una revisió sistemàtica de 20 estudis observacionals existents, amb dades d'un total de 125.198 menors, també arribava a la conclusió que la qualitat del son i la somnolència diürna es veuen afectades d'una manera semblant.


Dormir bé: imprescindible per al desenvolupament

D'acord amb el doctor Ben Carter, de l'Escola de Medicina de la Universitat de Cardiff, "Aquest estudi mostra uns resultats sòlids a partir d'investigacions que ja existeixen i ofereix una prova més dels efectes perjudicials associats a la pantalla dels dispositius electrònics respecte de la durada i la qualitat del son. El son infantil, sovint infravalorat, és una part important del desenvolupament d'un infant. La falta regular de son pot causar diversos problemes de salut. El fet que els dispositius de mitjans portàtils, com ara els telèfons intel·ligents i les tauletes, cada vegada siguin més populars no ha fet res més que empitjorar el problema del son entre els més petits. Els nostres descobriments suggereixen que cal oferir un enfocament integrat que involucri els pares, els mestres i els professionals de la salut a millorar els hàbits del son en els moments previs a anar-se'n a dormir".

El 89 % dels adolescents tenen dispositius multimèdia a l'habitació

Segons les dades que ofereix aquest estudi, el 72 % dels nens i el 89 % dels adolescents tenen, almenys, un dispositiu multimèdia a l'entorn on dormen, i la majoria el fa servir abans d'anar-se'n a dormir. Se sap que aquests dispositius afecten negativament el son de diverses maneres: en redueixen la qualitat i la durada i el retarden. A més, aquests aparells estimulen el cervell, ja que n'afecten els ritmes circadiaris, la fisiologia del son i l'estat d'alerta. Se sap que els trastorns del son a la infància tenen conseqüències adverses sobre la salut física i mental: dieta pobra, falta d'iniciativa, obesitat, immunitat reduïda, creixement atrofiat i problemes de salut mental.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Cardiff​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que