Inicia
SegurCaixa Adelas

No sense el mòbil (la nomofòbia augmenta)

 

Investigadors de la Universitat Internacional de la Rioja i la Universitat de Deusto han dut a terme el primer treball instrumental en castellà sobre la nomofòbia, és a dir, la por irracional a sortir de casa sense el telèfon mòbil. D'acord amb les seves dades, les noies són més nomòfobes que els nois, sobretot les que tenen entre 14 i 16 anys.


Ansietat per estar sempre connectat

Les persones que pateixen aquesta fòbia senten la necessitat de tenir el telèfon sempre carregat, i pensar que no el poden fer servir per qualsevol motiu (dades, cobertura, etc.) els produeix ansietat. Tractar d'evitar, sigui com sigui, situacions de desconnexió fa que tinguin dificultats per seguir una vida normal. D'acord amb Joaquín Manuel González-Cabrera, director del grup Cyberbullyng-OUT de la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR) i primer autor del treball, els adolescents i els joves són el sector més vulnerable davant de la nomofòbia.


Com s'ha fet el treball?

Amb la finalitat d'analitzar el patró d'ús problemàtic nomofòbic, els investigadors van fer servir un qüestionari que avalua 4 dimensions i 20 ítems, a través dels quals van establir els perfils d'usuari ocasional, usuari en risc i usuaris amb problemes. Segons paraules de González-Cabrera, "Gairebé el 25 % podria considerar-se un usuari de risc. Això pot tenir conseqüències a mitjà i llarg terminis. Caldrà fer més investigacions, sobretot de seguiment temporal, per avaluar l'impacte entre els adolescents". Les dades també revelen que la franja d'edat amb més prevalença és la que es comprèn entre els 14 i els 16 anys, i que les noies registren puntuacions més altes que els nois.


La importància de l'educació digital

Tal com assenyalen els autors d'aquest estudi, fer servir telèfons intel·ligents no és negatiu, però tampoc no és innocu. Per tant, cal afavorir una educació digital que ajudi les persones, sobretot els joves, a fer servir aquests dispositius d'una manera més racional. A més d'estudiar la nomofòbia, els investigadors de la UNIR estan desenvolupant i validant instrumentalment altres problemes com ara el FOMO (fear of missing out, és a dir, por a perdre's alguna cosa), també intrínsec a un estil de vida híperconnectat, o l'estudi del possible ús patològic dels videojocs (internet gaming disorder), sobretot de jocs de tipus MOBA (multiplayer online battle arena, és a dir, campo de batalla multijugador), com el League of Legends.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

¿Dónde se ha publicado esta noticia?

Agència de notícies SINC​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin