Inicia
SegurCaixa Adelas

Nova directiva europea del tabac

 

La directiva, aprovada pel Consell de Ministres de la Unió Europea el 2014, prohibeix les cigarretes i el tabac d'embolicar amb aromes característiques, obliga la indústria tabaquera a informar als estats membres sobre els ingredients que es fan servir en els seus productes i, a més, exigeix que les advertències sanitàries als envasos dels productes del tabac i els productes relacionats cobreixin el 65 % del paquet (fins ara s'exigia un 40 % a Espanya). També prohibeix els elements promocionals o enganyosos sobre els productes del tabac, estableix requisits de qualitat i seguretat per a les cigarretes electròniques i prohibeix el tabac mentolat a partir del 20 de maig del 2020.

L'opinió de la FEC

Tal com ha expressat José Luis Palma, vicepresident de la FEC: "valorem molt positivament les mesures que recull aquesta directiva, com també la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que acaba de ratificar-la després de desestimar el recurs presentat per Polònia i per algunes tabaqueres que reclamaven que s'anul·lés la prohibició del tabac mentolat el 2020. Tot i això, creiem que les cigarretes electròniques haurien de tenir una regulació encara més prohibitiva".

"Vapejar" no és tan inofensiu com sembla

El consum de cigarretes electròniques és alt, especialment entre els joves. Socialment es consideren una alternativa per deixar de fumar, però no hi ha cap evidència científica que sigui així, molt al contrari: persones que abans no fumaven han començat a consumir aquesta mena de productes. Societats científiques, com ara la Societat Espanyola de Cardiologia, fa temps que avisen sobre els possibles efectes nocius derivats del consum de la cigarreta electrònica, tant pel contingut en nicotina com per altres substàncies potencialment tòxiques, com ara el dietilenglicol o el propilenglicol. "Per tot això, des de la FEC volem continuar insistint que es prenguin mesures encara més restrictives en la regulació de la cigarreta electrònica" reclama el vicepresident de la fundació.

Tabaquisme passiu: nova forma de maltractament infantil?

D'altra banda, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) recorda que el tabaquisme passiu pot causar múltiples malalties respiratòries i cardíaques en infants i, per això, planteja la possibilitat que l'exposició al fum del tabac en els menors es pugui considerar com una forma de maltractament infantil. Tal com ha dit José Francisco Pascual, membre d'aquesta societat científica: "És possible pensar en el tabaquisme passiu infantil com una forma de maltractament, donat el dany sobre la salut que aquest infligeix".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Fundació Espanyola del Cor

SEPAR​​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin