Inicia
SegurCaixa Adelas

Noves virtuts de l’oli d’oliva verge

 

Molts estudis confirmen que els compostos fenòlics de l'oli d'oliva són molt saludables perquè, entre d'altres motius, tenen qualitats antioxidants i antitumorals. Ara, un nou treball dut a terme per científics de la Universitat de Còrdova (UCO) a l'Institut Maimònides de Recerca Biomèdica de Còrdova (IMIBIC) i l'Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova, finançat per l'Institut de Salut Carles III, demostra que també té efectes beneficiosos entre els pacients amb síndrome metabòlic, ja que ajuda a protegir les artèries davant d'inflamacions. El síndrome metabòlic és el conjunt de patologies o factors de risc que fan augmentar les probabilitats de patir una malaltia cardiovascular.

Com s'ha fet el treball?

Els investigadors van comprovar els efectes d'una dieta rica en oli d'oliva verge davant d'una altra en què es consumia oli d'oliva refinat. Per fer-ho, van distribuir esmorzars a vint pacients amb síndrome metabòlic de l'Hospital Universitari Reina Sofia amb oli d'oliva verge, i amb el mateix oli després d'haver-los retirat els polifenols.

Protector cel·lular

Dues hores després d'haver esmorzat, es van agafar mostres de plasma sanguini dels pacients i es van posar en contacte amb un cultiu de cèl·lules de l'endoteli humà, que recobreixen les artèries. El sèrum de les persones que havien ingerit oli d'oliva verge presentava les cèl·lules de l'endoteli més protegides davant de la inflamació que les de les persones que havien consumit oli refinat, pobre en compostos fenòlics. "La inflamació és una reacció de la cèl·lula derivada d'una situació d'estrès oxidatiu. Si no reacciona davant dels agents denominats espècies reactives de l'oxigen, la cèl·lula es pot morir i, per tant, es desencadenen una sèrie de mecanismes de defensa que la porten, en darrera instància, a inflamar-se", afirma. Aquesta inflamació afecta de manera negativa el corrent sanguini, ja que si les cèl·lules que recobreixen les artèries s'inflen, el fluid s'obstrueix i poden aparèixer problemes com ara l'ateroesclerosi.

 L'oli refinat té menys propietats

Tal com ha declarat l'autor principal de l'estudi, Francisco Pérez Jiménez, catedràtic de la UCO i cap del servei de Medicina Interna de l'Hospital Reina Sofia: "Quan l'oli es refina, també se'n retiren molts dels compostos que poden ser beneficiosos per a la salut, com els carotens o els polifenols. Tot i que es coneixen molt pels greixos de l'oli d'oliva, volem avançar en el coneixement dels compostos dels aliments que també tenen propietats positives".


Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC​