Inicia
SegurCaixa Adelas

Mai no és tard per deixar de fumar

 

​Fumar és, actualment, una de les principals causes modificables d'incidència de càncer i mortalitat prematura als Estats Units i al món. Tot i que l'esperança de vida ha augmentat a escala global, no se sap gaire sobre els efectes del tabaquisme en les poblacions de gent gran. Segons les conclusions d'una feina recent, les persones de 70 anys o més que fumen, tenen tres vegades més de probabilitats de morir que les que mai no ho han fet. La recerca subratlla, a més, que els exfumadors tenen menys risc de morir com més aviat deixin de fumar.


Com s'ha fet l'estudi?

L'equip d'investigadors, liderat per Sarah H. Nash, de l'Institut Nacional del Càncer, a Bethesda, Maryland (EUA), va analitzar els hàbits de 160.113 participants amb més de 70 anys de l'estudi NIH-AARP. Van associar la mortalitat dels participants a l'edat en la qual havien començat a fumar, l'edat en la qual havien abandonat l'hàbit i la quantitat mitjana de tabac que havien consumit a partir dels 70 anys. Els participants van completar un qüestionari on detallaven el seu consum de tabac en el període 2004-2005, data en la qual va començar l'estudi. Els investigadors van fer un seguiment dels decessos dels participants fins al 2011, tenint en compte les causes de mortalitat i prestant especial atenció a les relacionades amb el tabac, com el càncer de pulmó, bufeta o esòfag, i també malalties cardiovasculars o cerebrovasculars, diabetis i malaltia respiratòria (pneumònia, grip, malaltia pulmonar obstructiva crònica i afeccions aliades).


Els homes fumen més

La mitjana d'edat dels participants quan va començar l'estudi era de 75 anys. El 56 % havia deixat de fumar i el 6 % ho continuaven fent. Els homes van demostrar que eren més propensos al tabac que les dones: només el 31 % no havien fumat mai, davant del 48 % de dones que mai ho havien fet. El consum de tabac era més alt entre ells que elles (18,2 paquets l'any de mitjana en comparació amb 11,6 paquets l'any), i l'edat d'inici també era més primerenca: el 19 % dels homes havien començat a fumar abans dels 15 anys i només s'havien iniciat en aquesta edat primerenca el 9,5 % de les fumadores.


Més risc de mort entre els fumadors que entre els exfumadors

El 16 % dels participants va morir al llarg de l'estudi. Entre els exfumadors, va morir el 16,2 % dels que havien deixat de fumar entre els 30 i els 39 anys, el 19,7 % dels que havien abandonat l'hàbit dels 40 als 49 anys, el 23,9 % dels que l'havien deixat dels 50 als 59 anys i el 27,9 % dels que ho van fer dels 60 als 69 anys. Un 33,1 % de les persones que fumaven durant l'estudi es va morir mentre es duia a terme. A més, els decessos entre les dones van ser inferiors als dels homes.


Més val tard que mai

Els resultats proven que iniciar-se en el consum de tabac en una edat primerenca augmenta el risc de mortalitat al llarg de la vida. Demostren també que el risc de morir entre els exfumadors és molt menor que entre els fumadors, fins i tot en els que deixen de fumar passats els 60 anys.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

American Journal of Preventive Medicine​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin