Inicia
SegurCaixa Adelas

Obesitat: una qüestió de pes, no de greix

 

Científics de la Universitat de Granada (UGR) "redefineixen" el concepte científic d'obesitat, ja que el consideren un excés de pes corporal, ja sigui de greix o de múscul, per a una alçada concreta, i no tan sols un excés de greix corporal, tal com es pensava fins ara. El treball l'ha coordinat Francisco B. Ortega, investigador Ramón y Cajal de la Facultat de Ciències de l'Esport de la UGR i codirector del grup de recerca PROFITH.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip d'Ortega ha analitzat dades de l'Aerobics Center Longitudinal Study (ACLS), fet pel Cooper Institute de Texas (EUA) des de la dècada dels 70 fins a l'actualitat. Hi han participat més de 60.000 persones, a qui de mitjana s'ha fet un seguiment de 15 anys amb l'objectiu de valorar de quina manera factors com l'obesitat auguren el risc de morir a causa d'una malaltia cardiovascular. Aquest treball és innovador, ja que a més d'avaluar l'índex de massa corporal (IMC = el pes en kg dividit per l'alçada al quadrat en m) dels participants es va tenir en compte la quantitat de greix i múscul.

Un concepte de 1832

L'IMC, proposat per Adolphe Quetelet l'any 1832, és l'índex antropomètric més utilitzat arreu del món. Serveix per definir quan una persona té sobrepès (IMC ≥ 25 kg/m2) o obesitat (IMC ≥ 30 kg/m2). Tal com defensa Ortega, "L'IMC també rep moltes crítiques, i molt severes, perquè no té la capacitat de discriminar si un pes corporal elevat es deu al fet que la persona té molt de greix, molt de múscul o les dues coses. Molts autors pensen que s'hauria de fer servir el percentatge de greix en comptes de l'IMC, sobretot quan s'estudia amb relació a una malaltia cardiovascular".

L'IMC: el millor detector de les MCV

L'objectiu dels autors va ser comprovar si el greix corporal era un indicador de mortalitat més potent que l'IMC. Això no obstant, els resultats van mostrar que l'IMC era un predictor significativament més potent que el percentatge de greix a l'hora de predir el risc de morir a causa d'una malaltia cardiovascular (MCV). "Nosaltres plantegem la hipòtesi que un risc més important no tan sols vagi associat a les quantitats de greix elevades, sinó també a les grans quantitats de múscul o massa no greixosa", apunta Ortega.

Cuidar el pes per cuidar la salut

La recerca ofereix resultats innovadors i gairebé contradictoris amb les creences actuals, dóna suport rotund a l'ús de l'IMC en grans estudis epidemiològics i contribueix a entendre millor què és l'obesitat i com s'associa amb les malalties cardiovasculars.

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC