Inicia
SegurCaixa Adelas

L’obesitat mòrbida en joves augmenta el risc de COVID-19 greu

 

Un estudi espanyol conclou que el risc d’experimentar complicacions greus de COVID-19 es multiplica per 14 en personeamb obesitat mòrbida menorde 50 anys. 

 

Un equip de recerca del CIBERESP (Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública) del grup de Jesús Castilla i dut a terme a l’Institut de SaluPública de Navarra, ha analitzat el risc que implica patir obesitat mòrbida per patir COVID-19 greu en funció de l’edat, gènere o presència d’altres patologies.  

Com s’ha fet l’estudi?            

Els investigadors van prendre una mostra de població de persones d’entre 25 i 79 anys i van comparar el risc de ser hospitalitzat per COVID-19 i també experimentar complicacions greus de la malaltia, tal com el fet d’haver de ser atès a l’UCI o fins i tot morir, de les persones amb obesitat mòrbida respecte del de persones que no la presenten. Les dades recollides van revelar que les persones amb obesitat mòrbida tenien el doble de risc d’haver de ser hospitalitzades per COVID-19 i també es multiplicava per dos el risc de patir complicacions greus.  

Més risc entre els més joves         

Entre totes les persones amb obesitat mòrbida, els menors de 50 anys tenien un risc notablement superior a persones de la mateixa edat que no tenien obesitat mòrbida: 5 vegades més probabilitats de ser hospitalitzats per COVID-19 i fins i tot 14 vegades més d’experimentar complicacions greus de la malaltia. Aquest risc més gran afectava tant homes com dones, i independentment de si tenien o no altres patologies. Tal com han assenyalat els investigadors, el risc dels adults joves amb obesitat mòrbida podria ser similar al que presenta la població més gran de 65 anys que no pateix aquest problema de salut.                  

Un estudi pioner    

Tal com ha explicat el cap de grup del CIBERESP i últim signant d’aquest treball, Jesús Castilla, aquest és el primer estudi que troba diferències importants en l’efecte de l’obesitat mòrbida sobre el risc i la gravetat de la COVID-19, en funció de l’edat de les persones. D’altra bandaUjué Fresán, primera autora de la recerca, ha aprofitat aquests resultats per subratllat la imperiosa necessitat d’implementar més polítiques per combatre l’altra pandèmia de la nostra societat, ja que tindria beneficis en la lluita no tan sols contra malalties cròniques, sinó com aquest treball indica, fins i tot infeccioses.            

 

Fonts

CIBERESP  

 


Mejora tu salud y calidad de vida. Apúntate en los servicios de prevención y planes de cuidados de tu interés