Inicia
SegurCaixa Adelas

Objectiu per al 2025: un 25% menys de morts per malalties coronàries

 

Les malalties cardiovasculars (MCV) són la primera causa de mort en el món amb més de 17 milions de defuncions anuals, gairebé 119.000 dels quals es van produir a Espanya el 2011, i la més comuna de les anomenades malalties no transmissibles (ENT), entre les quals també hi ha el càncer, les malalties del sistema respiratori i la diabetis. La iniciativa "25 by 25" té com a objectiu reduir la quarta part dels decessos associats a patologies coronàries mitjançant una conscienciació social encaminada a augmentar el control dels factors de risc.

En estat d'alarma

Segons l'informe Global Burden of Disease Study 2010, la mort per ENT ha augmentat en un 30% entre els anys 1990 i 2010. Per això, les Nacions Unides en la seva Assemblea General per a la Prevenció i el Control de les Malalties no Transmissibles van detectar la imperiosa necessitat d'elaborar un pla global per frenar l'evolució d'aquestes malalties, tot fomentant les polítiques de prevenció.

Prevalença dels factors de risc a Espanya

D'acord amb l'informe fet públic per la FEC, coincidint amb la Setmana del Cor "Per un cor feliç", a Espanya els factors de risc per patir malalties coronàries són alts. Les dades (recopilades de l'Estudi Cardiotens II 2010, de l'estudio Darios 2011, de l'Enquesta Nacional de Salut 2013 i de l'Informe Di@betes 2011), revelen que el 71,3% dels pacients atesos en els serveis de Cardiologia i el 40% dels atesos en atenció primària són hipertensos. A més, un de cada 6 adults espanyols té les taxes de colesterol elevades. D'altra banda, el 36,65% de la població adulta espanyola pateix sobrepès i el 17,03% obesitat, i el 35,86% dels homes i el 46,64% de les dones són sedentaris. Una altra dada destacable és que més de 4.500.000 d'espanyols pateixen diabetis de tipus 2, el 12% de la població total d'Espanya. A més, el 26,96% dels espanyols fuma diàriament o ocasionalment (gairebé 12.600.000 persones).

L'opinió de l'expert

El Dr. Vicente Bertomeu, president de la SEC (Societat Espanyola de Cardiologia) declara: "Resulta imprescindible controlar aquests factors de risc, ja que tenir-ne un augmenta molt significativament les possibilitats de patir una malaltia cardiovascular, però tenir més d'un factor de risc multiplica exponencialment aquestes probabilitats. Només seguint una dieta equilibrada (basada en fruita, verdura, peix, llegums, poca carn vermella...), practicant exercici de manera regular i abandonant l'hàbit del tabac, es podrien reduir espectacularment les estadístiques ​de malaltia cardiovascular. Si ja es pateix la malaltia, caldrà adoptar aquests bons hàbits de vida i seguir estrictament el tractament prescrit per l'especialista".

 

Millora la teva salut i qualitat de vida amb Adeslas. Apunta't als serveis de Prevenció i Plans de Cures​ que t'interessin.