Inicia
SegurCaixa Adelas

“Or líquid contra el càncer”

 

L'equip d'immunobiologia tumoral de la Universitat de Jaén conclou que l'àcid maslínic, un compost que s'extreu de l'oli d'oliva verge, influeix positivament en els processos inflamatoris associats a uns tipus de càncer determinats. Aquest treball és el primer que analitza la incidència beneficiosa d'aquestes substàncies sobre un tipus de cèl·lules del sistema immunitari, anomenades macròfags, en el sentit que ajuden a reduir-ne la inflamació, una etapa relacionada amb el desenvolupament tumoral.

 

Més de 250 components potencialment beneficiosos

L'objectiu general d'aquest equip d'investigadors és analitzar els més de 250 components minoritaris de l'oli d'oliva verge, molts dels quals gairebé són desconeguts. Tal com explica José Juan Gaforio, responsable del projecte i investigador de la Universitat de Jaén, "Seleccionem i analitzem de manera individual els efectes de cada component, ja que, a llarg termini, en volem elaborar una fitxa de cada un i dels seus efectes sobre el càncer".

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors han fet servir models cel·lulars experimentals: "Hem diferenciat aquestes cèl·lules incubant-les amb una substància i s'han transformat en el més semblant als macròfags humans. Sobre aquestes cèl·lules hem afegit àcid maslínic i n'hem comprovat l'acció. Amb cada compost de l'oli hem preparat una bateria d'experiments amb quantitats diferents i hem comprovat en quines línies cel·lulars són més efectius", explica Gaforio.

 

Inflamació i càncer

Alguns treballs previs posen en evidència que la inflamació crònica de baixa intensitat és la base de moltes patologies com ara el càncer. L'objectiu dels experts jaenesos ha estat entendre el funcionament dels macròfags, les cèl·lules que sintetitzen citocines, unes substàncies involucrades en la coordinació de la resposta immunitària, per poder inhibir els procés inflamatori crònic.

 

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

 

Agència SINC​