Inicia
SegurCaixa Adelas

Or líquid per cuidar el cor

 

Investigadors de la Universitat de Màlaga confirmen que consumir oli d'oliva verge redueix un 30 % el risc de patir cardiopaties.

 

D'acord amb un estudi fet per un grup de científics de la Universitat de Màlaga (UMA), consumir polifenols fa disminuir la possibilitat de patir cardiopaties. Segons aquest equip d'investigadors, aquests compostos, presents en alguns aliments de la dieta mediterrània, com ara l'oli, poden reduir fins a un 30 % el risc cardiovascular.

 

Una recerca en el context del PREDIMED

Un informe recent de l'OMS (Organització Mundial de la Salut), assenyala que més del 31 % de les morts al món es produeixen com a conseqüència de cardiopaties. Aquesta xifra s'eleva al 45,6 % quan parlem d'Europa. Amb la finalitat de trobar solucions a través de la nutrició, fa més d'una dècada va sorgir el PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), un projecte en què intervenen investigadors de primera línia d'arreu d'Espanya i que a Màlaga està liderat pel doctor Enrique Gómez-Gracia, investigador principal del grup de la Facultat de Medicina i membre del Departament de Medicina Preventiva de la UMA.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme aquest treball, Gómez-Gracia i el seu equip van analitzar 7.500 persones sanes d'entre 55 i 80 anys amb risc de patir aquest tipus de malalties. Una part dels participants van seguir una dieta baixa en greixos (grup de control); a una segona part se'ls va indicar que consumissin 30 grams de fruita seca al dia, i a una tercera i última part se'ls va demanar que fessin servir un litre d'oli d'oliva verge cada setmana.

 

L'oli d'oliva verge, una inspiració per a medicaments futurs

Els voluntaris adherits a la dieta mediterrània rica en oli d'oliva verge van reduït un 30 % el risc relatiu de patir una cardiopatia, independentment del tipus de vida que haguessin tingut abans. "És difícil trobar un fàrmac que redueixi un 30 % el risc de patir malalties cardiovasculars; això no obstant, la dieta mediterrània enriquida amb polifenols que conté l'oli d'oliva verge i el vi, ho aconsegueix. Tot i així, la recerca en aquest camp continua i pot ser que d'aquí a no gaire hi hagi medicaments amb resultats millors", explica Gómez-Gracia.

 

Prevenir educant en nutrició

Els experts que han fet la investigació subratllen la importància d'educar les noves generacions a alimentar-se més bé. "Tots els anys passo el qüestionari de la dieta mediterrània als alumnes de Medicina i els resultats cada vegada són pitjors", indica Gómez-Gracia. Això no obstant, l'investigador afegeix que el menjar no ho és tot: "És la manera reposada de menjar, fer exercici, beure vi amb moderació, menjar llegums, etc. Tot plegat conforma un estil de vida saludable que hem de preservar i que, desgraciadament, s'està perdent".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Màlaga​

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin