Inicia
SegurCaixa Adelas

Oscil·lar en el pes fa els ossos més fràgils

 

Científics nord-americans han establert un vincle que associa els canvis de pes en dones grans amb la incidència de fractures en diversos llocs anatòmics. Segons les seves conclusions, augmentar de pes es relaciona amb un increment de les probabilitats de fractures en les extremitats.

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme aquesta recerca, científics de diverses universitats dels Estats Units (Califòrnia, Ohio i Nova York, entre d'altres) han fet servir les dades de l'estudi "Women's Health Initiative Observational Study and Clinical Trials", obtingudes després de dur a terme el seguiment de 120.000 dones durant una mitjana d'11 anys. A l'inici de la recerca (1993-1998) les dones, que tenien entre 50 i 79 anys, van emplenar un qüestionari on se'ls preguntava sobre l'edat, l'ètnia, l'índex de massa corporal (IMC), consum de tabac i alcohol, activitat física i ingesta de calci i vitamines.

Dades sobre fractures

Durant el temps que va durar l'estudi, les participants van informar de possibles fractures a la part central del cos (malucs, columna i pelvis), a les extremitats superiors  (espatlla, colze, braç, canell, mà) i a les inferiors (turmell, cama, peu, genoll). Les dades també van recollir les modificacions de pes, i van considerar estables els canvis (augments o pèrdues) de menys d'un 5% del pes inicial.

Els canvis de pes afecten, sobretot, les extremitats

D'acord amb les dades, les dones que van mantenir el pes estable presentaven menys possibilitats de patir fractures. Les que van augmentar de pes van incrementar un 10% les probabilitats de trencar-se les extremitats superiors i en un 18% les inferiors. La pèrdua de pes involuntària augmentava el risc de fractures de columna i malucs i la pèrdua de pes voluntària suposava un increment de possibilitats de fractures d'extremitats inferiors i, també, una reducció de possibilitats de trencaments de malucs.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas
On s'ha publicat aquesta notícia?
British Medical Journal​