Inicia
SegurCaixa Adelas

Draps de cuina: llar de bacteris patògens

 

Investigadors de la Universitat de Mauricio han demostrat que factors com ara el nombre de membres de la família, el tipus de dieta o la higiene als draps de cuina, entre altres factors, tenen un impacte en el creixement de bacteris patògens dels draps de cuina, que poden ser causa potencial d'intoxicacions alimentàries. La recerca s'ha presentat a l'ASM Microbe, la reunió anual de la Societat Americana de Microbiologia, que ha tingut lloc del 7 a l'11 de juny a Atlanta, Geòrgia.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els investigadors van recollir un total de 100 draps de cuina després d'un més d'ús. Després, van fer cultius de bacteris i els van identificar amb proves bioquímiques estàndard. Per acabar, també van determinar la càrrega bacteriana que hi havia als draps.

 

La mida de la família influeix en el nombre de bacteris dels draps

El 49 % dels draps de cuina recollits en l'estudi van presentar un creixement bacterià que augmentava com més membres tenia la família i si hi havia criatures. Els draps per a ús múltiple (per netejar utensilis, eixugar-se les mans, subjectar utensilis calents o netejar superfícies) tenien més concentracions bacterianes que els draps d'un sol ús. A més, els draps humits mostraven un recompte bacterià més elevat que els secs. De les 49 mostres que van ser positives per al creixement bacterià, un 36,7 % van ser coliformes (Escherichia coli); un 36,7 %, Enterococcus spp, i un 14,3 %, Staphylococcus aureus.

 


Els draps dels vegetarians estan més nets

Segons els resultats, hi havia més bacteris Staphylococcus aureus als draps de cuina de famílies de menor estatus socioeconòmic i en les famílies que tenien criatures. La concentració de coliformes (Escherichia coli) va ser superior als draps humits que als draps secs, als draps multiusos que als d'un sol ús, i també entre les famílies amb dietes no vegetarianes. L'Escherichia coli és un bacteri habitual de l'intestí humà, localitzat en les femtes humanes. La presència d'Escherichia coli indica una possible contaminació fecal i una falta de pràctiques d'higiene. D'acord amb els investigadors de l'estudi, els draps humits i l'ús multipropòsit dels draps de cuina s'han de desestimar. Els autors de l'estudi subratllen, a més, que les famílies més grans amb nens i persones grans haurien d'estar especialment atents a la higiene a la cuina.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

 

Societat Americana de Microbiologia


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin