Inicia
SegurCaixa Adelas

Estar-se molt de temps mirant la televisió fa augmentar el risc de patir càncer de colon

 

Un dels estudis més grans fins a l'actualitat que investiguen el vincle entre el comportament sedentari i el càncer d'intestí apunta que els homes que miren la televisió quatre hores o més al dia tenen més probabilitats de patir aquesta malaltia que els que s'hi passen menys hores.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per arribar a aquesta conclusió, la recerca va incloure 430.584 homes i dones inscrits en l'estudi del Regne Unit Biobank. Després d'un temps de seguiment mitjà de 5,6 anys, es van registrar 2.391 casos de càncer colorectal, 1.389 entre els homes i 1.002 entre les dones. Després de fer uns ajustaments a partir d'una sèrie de factors que incloïen el tabac, el consum d'alcohol, i els antecedents familiars de càncer de colon i de nivell educatiu, els investigadors van veure que els homes que miraven més de quatre hores de televisió al dia tenien un risc 35 % superior de desenvolupar càncer colorectal respecte dels homes que miraven la televisió una hora o menys al dia. Segons els resultats, aquesta associació es veia lleugerament atenuada després de fer ajustaments per considerar el diàmetre de la circumferència de la cintura, però encara era significativa. L'estudi també va descobrir que un augment de l'activitat física estava associat a un risc inferior de càncer de colon. Les persones que estaven situades al grup d'activitat física alta van tenir un 23 % menys de risc de desenvolupar càncer de colon en comparació amb les que estaven al grup d'activitat física baixa.

 

No totes les pantalles són iguals

Malgrat al que caldria esperar, els investigadors no van trobar cap vincle entre passar molt de temps davant d'una pantalla d'ordinador i el risc de càncer intestinal. A més, la relació entre veure molt la televisió i patir càncer de colon tan sols va aparèixer entre els homes i no entre les dones. Com que el temps de seguiment de l'estudi va ser relativament curt, la malaltia preclínica podria haver influït en les associacions observades. Això no obstant, els investigadors van trobar relacions semblants quan van excloure casos que havien tingut lloc en els dos primers anys de seguiment. Una altra limitació que pot tenir l'estudi és que la informació sobre l'activitat física i el comportament sedentari l'aportaven els participants.

 

La televisió afavoreix comportaments no gaire saludables

Tal com ha indicat el líder de l'estudi, Neil Murphy, de l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer de Lyon (França): "Recerques prèvies suggereixen que mirar la televisió pot estar associat a altres comportaments, com ara fumar, beure i menjar més, i sabem que aquestes conductes poden fer créixer el risc de càncer de colon. El sedentarisme també s'associa a l'augment de pes i més greix corporal. L'excés de greix corporal pot influir en els nivells sanguinis d'hormones i altres químics que afecten la manera en què creixen les nostres cèl·lules i pot fer augmentar el risc de càncer intestinal".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

British Journal of Cancer


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin