Inicia
SegurCaixa Adelas

Caminar és bo per al cervell

 

Caminar no tan sols té beneficis per al cor i els músculs. Un equip d'investigadors dirigit per Ernest Greene, professor de física i biologia de la New Mexico Highlands University, ha descobert que l'impacte dels peus mentre es camina envia unes ones de pressió a través de les artèries que modifiquen i fan augmentar de manera significativa el flux de sang al cervell. Tal com ha afirmat Greene, "fins ara, es desconeixen els efectes dinàmics de caminar, córrer o anar en bicicleta, o de qualsevol activitat física laboral o esportiva, sobre el flux de sang al cervell".


Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme aquesta investigació, Greene i el seu equip d'estudiants (alguns, ja graduats) han treballat amb investigadors de les escoles de medicina de la Universitat de Nou Mèxic, la Universitat del Colorado i la Universitat de Copenhaguen. L'equip ha fet servir ultrasons per mesurar les ones de velocitat de la sang de l'artèria caròtida i els diàmetres arterials, per calcular el flux sanguini als dos costats del cervell de 12 adults joves sans, mentre feien diverses activitats.


Una qüestió "d'impactes"

Els investigadors han descobert que hi ha una relació directament proporcional entre l'impacte dels peus contra una superfície i l'augment del flux de sang al cervell (com més impacte, més pressió). Per tant, córrer és l'activitat que fa créixer més el flux sanguini al cervell, seguida de caminar i, per acabar, d'anar en bicicleta, una activitat que no implica cap impacte amb els peus. "El flux sanguini no és constant i varia de manera significativa en funció del tipus d'exercici i el moviment. Tal com s'esperava, les ones de pressió invertida i reflectida que creen els impactes dels peus, modifiquen les pressions sanguínies que impulsen la sang al cervell. El flux segueix les ones de pressió que es creen per la interacció de la freqüència cardíaca i el ritme de les passes", afirma l'autor de l'estudi.


Cal caminar de pressa per pensar millor

Segons els autors de l'estudi, els efectes hemodinàmics (relacionats amb la dinàmica de la sang) sobre el flux sanguini del cervell humà, causats pel fet de córrer, caminar o pedalejar, poden optimitzar la pressió de perfusió cerebral i el funcionament del cervell, i també poden proporcionar una sensació general de benestar mentre es fa exercici. A més, d'acord amb Greene, "Hi ha un ritme optimitzat entre el flux sanguini del cervell i l'activitat de caminar. El ritme de les passes i els impactes dels peus es troben dins del rang de les nostres freqüències cardíaques normals (al voltant de 120/min) quan estem caminant de pressa".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas​

On s'ha publicat aquesta notícia?

New Mexico Highlands University


The American Physiological Society​


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin​