Inicia
SegurCaixa Adelas

Per què el peix (preferentment el blau) és “cardiosaludable”?

 

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Escola de Medicina de Harvard identifiquen per què menjar peix redueix el risc de malaltia cardiovascular.


La comunitat científica va observar fa dècades que les poblacions menys afectades per la malaltia cardiovascular són l'esquimal i la japonesa i que la principal raó d'això és que la seva dieta es basa, principalment, en el peix fresc, especialment el blau. Segons informen des de la Fundació Espanyola del Cor (FEC), aquest aliment conté molta quantitat d'aigua, no conté hidrats de carboni i al voltant d'un 20 % de la seva composició són proteïnes de bona qualitat, molt pocs greixos saturats i, sobretot, àcids grassos omega-3, els millors aliats del cor. Per això és aconsellable menjar tonyina, salmó, bonítol, seitó, verat, sorell, palomida, sardina, etc., almenys, dues vegades per setmana. No obstant això, encara que tot això era ben conegut, faltava per determinar de quina manera actua el peix sobre l'organisme per produir efectes tan beneficiosos. Això és precisament el que ha investigat un grup de científics de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Escola de Medicina de Harvard, liderat per Núria Amigó, CEO de la spin off de la URV i de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) Biosfer Teslab i membre del grup de recerca Metabolomics Interdisciplinary Laboratory.

Llums i ombres dels omega-3

Estudis previs havien constatat que un consum molt elevat d'àcids grassos omega-3 s'associava a nivells més baixos de triglicèrids en sang. Alhora, se sabia que aquests àcids grassos també estaven relacionats amb un increment del colesterol LDL (colesterol transportat per lipoproteïnes de baixa densitat, conegut com a colesterol dolent), que és un factor de risc cardiovascular, perquè pot accelerar la formació d'arteriosclerosi (enduriment de les parets de les artèries i la disminució de la seva elasticitat).

Com s'ha fet l'estudi?

Per esbrinar de quina manera podien els àcids grassos omega 3 protegir el cor, Amigó i el seu equip ha dut a terme la mostra més extensa i detallada sobre perfil lipídic feta fins ara, ja que van analitzar els nivells de lipoproteïnes de 26.034 dones. Els resultats han constatat que aquest augment del colesterol LDL pel consum de peix s'associa principalment al transport per les partícules LDL més grans, que són menys aterogèniques (amb menor potencial d'obstrucció de les artèries), i no a un augment del nombre total de partícules LDL. Les dades van confirmar que el fet que disminueixin els triglicèrids transportats per qualsevol tipus de lipoproteïnes, és un factor protector de les malalties de cor.

Més efectes protectors, a examen

Després de confirmar que el consum d'àcids omega-3 modula la concentració de lípids (colesterol, de triglicèrids i els diferents subtipus de partícules), queda per esbrinar si el consum de peix s'associa a menys mortalitat, tant per a malalties cardiovasculars com per altres causes. Tal com conclou Amigó, "si bé el risc és menor per qüestions lipídiques, caldria observar altres factors proinflamatoris o d'exposició a metalls pesants".

 

Fonts 

Fundació Espanyola del Cor

Diario digital Universidad Rovira i Virgili (URV)


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin