Inicia
SegurCaixa Adelas

La pell més bonica és la pell sana

 


Des d'Adeslas et volem recordar la importància de revisar la pell per prevenir el càncer de pell.

Segons estima la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), al nostre país es detectaran enguany 6.179 nous casos de melanoma, la majoria en dones (3.672 enfront de 2.507). Tot i que el melanoma és molt menys freqüent que els altres tipus de càncer de pell, és més agressiu i les probabilitats que envaeixi el teixit sa que l'envolta i es dissemini a altres parts del cos són més grans. El melanoma és un dels tumors amb una incidència que augmenta a Occident. Les principals raons d'això són, molt probablement, els hàbits d'exposició solar en aquesta zona i, també, el fet que la població occidental, cada vegada més conscienciada, consulta més els dermatòlegs davant l'aparició de lesions a la pell.

El sol, principal factor de melanoma

Prova evident que el sol és el factor solar més determinant en l'aparició del melanoma és que la majoria d'aquestes lesions cutànies apareixen en zones de pell exposades al sol; ja sigui per una exposició continuada (per exemple, persones que treballen a l'aire lliure en zones d'exposició solar, com el camp) o per exposicions intermitents (cremades solars a platja, piscina o qualsevol lloc quan es pren el sol, per exemple) . Des de la SEOM recorden que el risc de melanoma és major entre les persones que fan servir cabines de raigs UVA artificials.

Altres factors de risc

A més de l'exposició solar, existeixen altres factors de risc que afavoreixen l'aparició de lesions carcinògenes a la pell:

  • Edat: la meitat dels melanomes es diagnostiquen a partir dels 55 anys, encara que cal ressenyar que pot aparèixer a qualsevol edat i que cada vegada és més freqüent en dones joves.
  • Sexe: la prevalença és més gran entre les dones, tot i que sol tenir millor pronòstic en aquest grup de població.
  • Coloració pell i cabell: les persones de pell fosca tenen menys incidència de melanoma cutani.
  • Presència de nevus/pigues: només un 20-25 % dels melanomes sorgeixen d'una piga (nevus) previ, la majoria apareixen sobre la pell normal. A major nombre de nevus i, sobretot, si són de grans dimensions i presents des del naixement (congènits), s'incrementa el risc de melanoma. La regla de l'"ABCDE" resumeix les característiques de sospita d'una lesió cutània pigmentada:

A. Asimetria. La lesió NO és arrodonida.

B. Vores. Les vores són irregulars.

C. Color. La lesió presenta diversos colors, no homogenis.

D. Diàmetre. La mida de la lesió és més gran de 6 mm.

E. Evolució. Qualsevol de les característiques anteriors ha presentat canvis en el temps.

Recomanacions per prevenir el càncer de pell

Els experts de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) recorden que, per prevenir el càncer de pell, és fonamental evitar un excés de radiació UV, ja vingui del sol o de cabines de raigs UV. Per això, recomanen fer servir protector solar abans d'exposar-se al sol i evitar aquesta exposició durant períodes prolongats, especialment en les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 h). Des de l'AECC aconsellen utilitzar camises de màniga llarga, pantalons llargs, barrets per al sol i ulleres de sol quan s'estigui a l'aire lliure. Aquests experts recomanen també que un dermatòleg examini la pell per determinar si la persona té pigues, marques de naixement o àrees pigmentades amb color, mida o forma anormal i, en cas de detectar alguna cosa anormal, fer-ne un seguiment al llarg del temps per observar-ne l'evolució. 

Fonts

SEOM - cifras del cancer 2020

SEOM - información sobre el melanoma

AECC


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans d'atenció que t'interessin