Inicia
SegurCaixa Adelas

Pocs recursos i obesitat infantil

 

D'acord amb les conclusions de diverses recerques, els escassos recursos econòmics marquen tendència al sobrepès i augmenten el risc que aquest problema arribi fins a l'edat adulta. Un nou estudi, liderat per Yvonne Kelly, del departament d'Epidemiologia i Salut Pública de la Universitat College London (Regne Unit), ha tornat a confirmar aquesta tendència.

Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de Kelly va recollir dades d'unes 20.000 famílies del Regne Unit on hi havia nens de 5 anys. Les mesures es van tornar a prendre posteriorment, quan els infants n'havien fet 11. Als 5 anys, els nens que vivien en famílies amb pocs recursos econòmics tenien gairebé el doble de risc de ser obesos que els que vivien en una posició més acomodada: eren obesos el 6,6 % dels infants més desfavorits i només el 3,5 % dels que tenien més recursos econòmics. Sis anys més tard, la diferència es feia més gran i augmentava entre els més pobres fins arribar al 7,9 % i disminuïa entre els més rics fins al 2,9 %.

Altres factors per considerar

Els investigadors també van tenir en compte altres factors, com ara si la mare tenia excés de pes, si havia fumat durant l'embaràs, fins quan havia rebut lactància materna i si havia començat a ingerir aliments sòlids abans dels 4 mesos. També es van recollir dades sobre la freqüència de l'exercici físic dels infants, el joc interactiu amb els pares, el temps que passaven mirant la televisió, les hores de son i els hàbits alimentaris (si el nen feia tots els àpats, consum diari de fruita i verdura, quantitat de refrescos al dia...).

El paper dels pares

Segons els resultats de l'estudi, fer esport més de tres vegades a la setmana protegeix d'una manera eficaç contra el sobrepès, com també anar a dormir més d'hora i consumir fruita regularment. El fet que la mare hagi fumat durant l'embaràs o que tingui sobrepès pot afegir un risc addicional d'obesitat a l'infant de fins a un 20%. El treball evidencia la importància de conscienciar els pares sobre els bons hàbits ja que, a les famílies amb pocs recursos, hi ha un pitjor accés a la informació i més dificultat a l'hora de dur a la pràctica determinats hàbits saludables. Hi ha recerques en marxa adreçades a millorar l'eficàcia de les intervencions orientades a reduir l'obesitat infantil, com les iniciatives "Change4life", "5-a-day" (5 peces de fruita i verdura al dia) i "10.000 steps a day" (10.000 passes al dia).

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat la notícia?

European Journal of Public Health​

​​

 

Millora la salut i la qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cura que t'interessin​