Inicia
SegurCaixa Adelas

Per què a les embarassades els fan mal les lumbars?

 

El dolor lumbar afecta entre el 50 i el 70% de les dones embarassades i és, per tant, una de les molèsties més freqüents de la gestació. Per conèixer-ne les causes, els investigadors de la CEU Universitat Cardenal Herrera (CEU UCH) Gemma Biviá i Juan Francisco Lisón, juntament amb Daniel Sánchez Zuriaga, de la Universitat de València (UV), han analitzat els canvis en la columna i en la musculatura de la zona lumbar en l'últim trimestre de l'embaràs, en comparació amb les mateixes dones després del part i amb dones no gestants.

Com s'ha dut a terme l'estudi?

Els investigadors han comparat la curvatura de la columna i l'activació de la musculatura a la zona lumbar en 34 dones gestants en el tercer trimestre de l'embaràs i en unes altres 34 que no han estat mares. En el cas de les gestants, es van tornar a prendre dades al cap de dos mesos de donar a llum.

La curvatura lumbar és només un efecte òptic

El treball conclou que els músculs lumbars es tornen més forts en la gestació per poder fer front a l'augment del volum abdominal per la mida del nen a l'etapa final de l'embaràs. D'acord amb Gemma Biviá, "Al contrari del que es pensa tradicionalment, l'embaràs no sembla que modifiqui la lordosi lumbar. La creença popular que l'embaràs augmenta la curvatura lumbar podria estar més ben relacionada amb un simple efecte òptic. El que sí que hem observat és que les dones embarassades activen amb més intensitat els músculs lumbars en l'últim trimestre de gestació quan ho comparem amb la condició de no embaràs".

La causa del dolor és el moviment lumbopèlvic

Les dades de l'estudi revelen que les dones embarassades en l'últim trimestre de gestació modifiquen el moviment lumbar i la manera com s'activa la musculatura erectora durant la flexió del tronc. Segons assenyala Biviá: "Aquests canvis biomecànics es produeixen com un mecanisme específic que desenvolupen les dones embarassades per protegir les estructures de la seva zona lumbar, tant pel major volum abdominal com per l'augment de laxitud lligamentosa a causa de les hormones de l'embaràs. Els resultats de la recerca posen per primera vegada el focus d'atenció de l'origen del dolor lumbar en l'embaràs en les alteracions en el moviment lumbopèlvic i la manera com s'activen els músculs extensors lumbars. Aquestes troballes poden ser de gran utilitat per als professionals de la salut i els orienten en la prescripció d'exercicis específics per disminuir el dolor lumbar durant l'embaràs".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Plos One 
Actualidad CEU


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin