Inicia
SegurCaixa Adelas

Prevenir ofegaments aquest estiu

 

Amb motiu de l'arribada de l'època estival, quan la longitud de les costes espanyoles, el gran nombre de piscines i la quantitat d'aigües naturals, juntament amb les bones condicions climatològiques, permeten gaudir de l'oci a l'aigua, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social recorda als ciutadans que és important extremar les precaucions a l'aigua per tal de prevenir ofegaments i altres lesions greus, com ara traumatismes cranioencefàlics o lesions medul·lars.

Gent gran i criatures, en risc

Segons fonts del Ministeri, l'any 2016 van morir a Espanya 439 persones per ofegaments, 344 homes i 95 dones. El 41,7 % dels morts per ofegament tenien 65 anys o més, mentre que 5 menors de 10 anys van morir en piscines. D'acord amb la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, 122 persones han mort per ofegament en espais aquàtics espanyols el primer semestre d'enguany. El perfil de les persones ofegades el 2018 s'assembla al de les persones ofegades el 2016; per tant, es recomana que es prenguin més precaucions mentre s'és en un medi aquàtic, sobretot per a la gent gran i les criatures.

A l'aigua no se li ha de perdre el respecte

Els experts del Ministeri han fet públic una sèrie de consells per prevenir els accidents i els ofegaments a l'aigua:

 • Assegurar-se que la piscina on es va amb la família té les mesures de seguretat adequades, com ara socorrista o tanca perimetral perquè les criatures petites no hi puguin accedir lliurament.
 • La vigilància dels infants és responsabilitat dels adults. La responsabilitat del socorrista és la del salvament aquàtic quan sigui necessari.
 • Cal vigilar els menors en tot moment quan estiguin a l'aigua o jugant a prop de l'aigua. Aquesta responsabilitat no es pot delegar a una criatura més gran.
 • Per als nens, la tanca perimetral és molt segura, ja que aïlla completament la piscina.
 • Si l'infant no sap nedar o no neda prou bé, cal col·locar-li una armilla salvavides mentre es banya, i cal fer-la servir sempre si participa en un esport aquàtic. Els flotadors inflables no són recomanables.
 • A la platja, cal respectar el significat de les banderes: en cas de bandera vermella, el bany està prohibit.
 • Cal banyar-se en platges amb vigilància i cal respectar sempre les indicacions dels socorristes.
 • No s'ha de sobrevalorar la pròpia condició física ni la pròpia capacitat de nedar. Quan s'és al mar, si s'està cansat o costa sortir de l'aigua, cal nedar d'esquena movent les cames només fins a la vora de la platja.
 • Ningú s'ha de banyar a les zones on el bany està prohibit.
 • Cal banyar-se acompanyat, sobretot en el cas de la gent gran o de les persones que tenen un problema de salut.
 • Consumir alcohol abans del bany fa disminuir la capacitat de reacció davant d'un perill i pot propiciar conductes que poden posar en risc la salut.
 • Banyar-se de nit és molt perillós: en cas d'accident, és molt difícil veure la persona accidentada.
 • Llençar-se de cap des d'una altura elevada, des de llocs no gaire profunds o sense conèixer si hi ha algun obstacle al fons pot causar lesions molt greus.
 • Cal sortir de pressa de l'aigua si s'està cansat o es té fred.

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin