Inicia
SegurCaixa Adelas

Primavera 2016: nivells moderats d’al·lèrgia

 

D'acord amb els experts de la SEAIC, les malalties al·lèrgiques afecten un 30 % de la població espanyola i aproximadament la meitat (8 milions) té al·lèrgia al pol·len. Al nostre país, les plantes que més problemes al·lèrgics produeixen són gramínies, olivera, xiprer, barrella, plàtan d'ombra i parietària. Segons el model predictiu desenvolupat pel Comitè d'Aerobiologia de la SEAIC, la intensitat de la pol·linització en les diverses zones peninsulars serà variable aquesta primavera.

Un 2016 plujós

Les previsions de les concentracions de pol·len s'elaboren segons les pluges registrades a les estacions de tardor i hivern. Així, mentre que els mesos freds del 2015 van ser força secs, les intenses pluges del 2016 han arribat a acumular 333 mil·límetres (un 9 % menys que la mitjana dels darrers 30 anys). A més, les zones centre-oest de la península (Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura) i sud (Andalusia) no han arribat al 75 % dels valors normals.

Andalusia i Extremadura, zona de més risc

Les previsions auguren que, a Andalusia i Extremadura, els al·lèrgics al pol·len (especialment els sensibles a les gramínies i l'olivera) estaran més afectats per l'al·lèrgia. En aquesta regió, la concentració de pol·len oscil·larà entre els 5.920 grans per metre cúbic d'aire a Sevilla i els 8.940 a Càceres.

Nivells moderats a la resta de la península

Al centre peninsular, de la seva banda, presentarà uns nivells moderats de pol·len (dels 4.190 grans per metre cúbic d'aire a Salamanca als 4.850 de Madrid o els 6.200 de Toledo). Al litoral mediterrani, la concentració variarà dels 1.500 grans de Barcelona als 2.100 a València. A la cornisa cantàbrica anirà dels 1.050 grans de Santander als 3.500 de Vitòria. Per últim, a les Canàries es preveuen unes concentracions d'entre 125 i 380 grans.

Informació actualitzada

Amb la finalitat d'ajudar els al·lèrgics a evitar i controlar les reaccions del seu organisme davant del pol·len, la SEAIC oferirà informació actualitzada al seu web www.polenes.com: nivells de pol·len, gràfics per regions i l'aplicació "Polen control", que permet que els al·lèrgics rebin alarmes amb els nivells de pol·len depenent de la seva localització.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

SEAIC

 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin