Inicia
SegurCaixa Adelas

Estimar-se davant del mirall

 

Investigadores de la Universitat de Granada (UGR) sostenen que exposar-se al mirall redueix els pensaments negatius i incrementa els positius, i també redueix els nivells del cortisol a la saliva en les dones amb bulímia.

Com s’ha dut a terme l’estudi?

Per arribar a aquestes conclusions, les investigadores van recollir dades de 29 dones que manifestaven una alta insatisfacció corporal. El grup es va dividir en dos: a cadascun dels subgrups restants es va aplicar una tècnica diferent: l’exposició guiada i l’exposició pura. A la primera, les participants observaven el seu cos al mirall mentre el descrivien de manera neutral i objectiva. A l’exposició pura, les participants observaven els seus cossos al mirall i expressaven els sentiments i els pensaments que els provocava fer-ho.

L’exposició pura és més efectiva

Els resultats mostren que ambdues tècniques redueixen els pensaments negatius de les dones amb bulímia i n’incrementen els positius al llarg del tractament, i també redueixen els nivells de cortisol (hormona associada a l’estrès i a altres trastorns). No obstant això, l’exposició pura augmenta més la satisfacció corporal i disminueix en major mesura el malestar subjectiu experimentat per la visió del propi cos durant les sessions.

En lluita contra la insatisfacció

La insatisfacció corporal és un dels principals factors responsables del desenvolupament i manteniment dels trastorns de la conducta alimentària. En paraules de Sandra Díaz Ferrer, investigadora de la UGR: “El que més ens alerta és que cada vegada és més comú trobar nivells elevats d’insatisfacció corporal entre la població femenina de diverses edats. Per això, és important desenvolupar tècniques efectives per millorar la satisfacció corporal i prevenir que apareguin les més temudes conseqüències, els trastorns de la conducta alimentària. L’exposició pura podria ser una estratègia terapèutica eficaç per reduir la insatisfacció corporal en persones amb trastorns de l’alimentació i, de manera preventiva, en dones amb elevats nivells d’insatisfacció corporal. No obstant això, en el futur es necessitaria aprofundir en els mecanismes de canvi a través dels quals aquesta tècnica funciona”.

El mirall com a aliat

“Amb aquest estudi no pretenem que les dones canviïn els seus cossos, sinó que siguin capaces d’acceptar-los i estimar-los com són. No hauríem de deixar que els miralls es converteixin en enemics on només podem veure allò que la societat ens diu que és bonic. El mirall hauria de ser el mitjà per reflectir la llum pròpia que cada persona té, quelcom que no hi entén de modes o ideals de bellesa.”, conclou la investigadora de la UGR.


Text elaborat amb la supervisió científica de l’Àrea Assistencial d’Adeslas

On s’ha publicat aquesta notícia?

Universitat de Granada​​