Inicia
SegurCaixa Adelas

Bones raons per reduir la velocitat a les ciutats

 

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPARdona suport a la importància de circular en nuclis urbans a menys de 30 km/h per reduir la contaminació.        

 

D’acord amb dades de la SEPAR, el 35 % de la població a Espanya respira aire contaminat i es calcula que unes 10.000 morts que es produeixen a l’any estan relacionades amb els contaminants atmosfèrics, molts del quals són causats pel trànsit rodat. El diòxid de nitrogen (NO2), un dels gasos contaminants més nocius a les ciutats, ha estat culpable de 6.085 morts evitables cada any a Espanya i, a aquestes xifres prèvies, cal afegir-hi les 2.683 morts prematures anuals per la contaminació per partícules a l’aire (PM), també procedents dels tubs d’escapament dels vehicles. Malgrat això, ciutats com Madrid i Barcelona han superat sistemàticament els nivells de NO2 permesos per la normativa europea.    

Velocitat i contaminació 

L’Agència Europea de Medi Ambient (EEA, segons les sigles en anglès), sosté que les limitacions de velocitat en entrar a les ciutats i a les carreteres de circumval·lació poden aconseguir estalviar combustible de manera significativa que animin els conductors a tenir una conducció més ecològica, mantenir una velocitat constant i restringir la velocitat. El mateix organisme afegeix que la disminució de la velocitat també pot reduir significativament les emissions d’altres contaminants, en particular la reducció d’emissions que tinguin com a component principal el diòxid de nitrogen i les PM que emeten els vehicles dièsel.                 

Zones 30” 

Des de lSEPAR defensen fermament que les ciutats espanyoles posin límits a la velocitat de circulació interurbana a 30 km/hora, tal com passa des del mes de setembre passat a la capital bilbaïna per a tot el casc urbà. La societat dona suport a la creació d’aquestes “zones 30”, com ja ho va fer amb les zones de baixes emissions, com ara Madrid central, una mesura que ha aconseguit reduir els nivells de CO2 al centre de la capital un 4% des del 2018, a més d’aconseguir una millora de la qualitat de l’aire d’àrees circumdants.   

La importància d’actuar ara  

Els experts de la SEPAR adverteixen que no adoptar aquestes mesures suposa greus riscos per a la salut. Una recerca de l’European Respiratory Society (ERS), que ha comptat amb 300.000 participants del Biobanc del Regne Unit, ha demostrat que els pulmons de les persones exposades a més quantitat de partícules contaminants de l’aire –en aquest estudi en concret a un augment anual de μg/ de partículePM2,5 envelleixen dos anys abans. El mateix treball constata que la contaminació de l’aire pot ser la causa de la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) en persones que viuen en àrees amb concentracions de PM2,5 pesobre de les pautes mitjanes anuals de l’OMS, de 10 μg/. En aquesta recerca, la prevalença va ser quatre vegades més gran que entre les persones exposades al tabaquisme passiu a la llar.            

 

Fonts

SEPAR 

European Environment Agency  

European Respiratory Society (ERS)  

 


Millora el teu estil de vida i la gestió proactiva de la teva salut. Registra’t ara a Adeslas Salud y Bienestar, la plataforma gratuïta de salut digital d’Adeslas, que t’ajudarà a cuidar-te més i millor.