Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen l’asma amb els àcids grassos

 

Una investigació recent afirma que els pacients amb asma presenten alteracions en l'índex de saturació d'àcids grassos.

 

Les persones que pateixen asma greu poden experimentar problemes respiratoris difícils de tractar amb la medicació convencional. Un equip internacional d'investigadors, en el qual participa la Universitat Complutense de Madrid (UCM), demostra per primera vegada que les alteracions en la saturació dels àcids grassos s'associen al desenvolupament d'aquesta malaltia. Aquesta teoria estableix les bases per dissenyar noves estratègies terapèutiques que millorin la qualitat de vida dels pacients i en redueixin la despesa sanitària associada.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Els científics han estudiat l'activitat d'un enzim implicat en la biosíntesi d'àcids grassos monoinsaturats (estearoïl-coenzim A desaturasa) en pacients amb obesitat i sense, asmàtics i no, que havien estat fenotipats clínicament de manera exhaustiva. Els resultats han revelat una disminució d'aquest enzim entre els pacients asmàtics no obesos. L'equip també ha fet estudis immunològics i bioquímics detallats en les diverses mostres biològiques preses als pacients i ha determinat els nivells d'àcids grassos de cadena mitjana-llarga saturats i insaturats en mostres de sèrum fent servir cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses.

 

Àcids grassos i gravetat asmàtica

Els investigadors han observat els nivells d'àcids grassos en plasma de pacients asmàtics obesos i no, i de pacients no asmàtics, obesos i no. D'acord amb les conclusions, en el cas dels pacients asmàtics no obesos la relació entre els nivells d'àcids grassos saturats i insaturats apareix disminuïda. "Es demostra per primera vegada que les alteracions en el grau de saturació dels àcids grassos circulants en plasma s'associen al desenvolupament d'asma i a la gravetat de la malaltia", determina Mar Martín-Fontecha, investigadora del Departament de Química Orgànica I de la UCM i una de les autores de l'estudi. "Els resultats suggereixen que els enzims implicats en el metabolisme lípid podrien constituir noves dianes terapèutiques per poder tractar l'asma i nous biomarcadors associats a la gravetat", apunta Martín-Fontecha.

 

Una via de tractament nova

Els investigadors de la UCM recorden que els pacients amb asma greu no responen de manera adequada a la medicació convencional (corticoides inhalats o broncodilatadors) o en necessiten dosis molt elevades per mantenir controlat l'asma, i que són els que presenten més risc de patir atacs amb conseqüències potencialment letals. Tal com afirma Óscar Palomares, investigador del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular I i coautor de l'estudi: "Per a aquests pacients, sobretot per als que es caracteritzen per una resposta immunitària diferent de la de tipus 2, avui dia, les alternatives terapèutiques són mínimes. Per això, estratègies terapèutiques noves en cas d'asma greu són essencials per millorar la qualitat de vida d'aquests pacients, reduir el nombre d'accidents fatals associats a l'asma i alhora reduir la despesa sanitària associada".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Agència SINC

Universitat Complutense de Madrid​

​Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin