Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen l’asma amb els atacs de cor

 

Aquesta és la conclusió principal a la qual han arribat dues recerques presentades a les Sessions Científiques de l'American Heart Association 2014. Segons Matthew C. Tattersall, autor d'un dels treballs i professor de medicina a la Divisió de Cardiologia de la Universitat de Wisconsin, "Els metges han de fer tot el possible per ajudar els pacients amb asma a canviar qualsevol factor de risc cardiovascular modificable".

Un 60% més exposats un episodi cardiovascular

Per dur a terme la feina, Tattersall ha disposat de les dades de l'estudi MESA, una recerca multiètnica sobre arteriosclerosi, que cercava descriure nous factors de risc  cardiovascular com la inflamació sistèmica, obesitat i resistència a la insulina. Segons les dades ofertes pels 6.792 participants, que tenien una mitjana d'edat de 62 anys, els que necessitaven medicaments diaris per controlar l'asma presentaven un 60% més de probabilitats de tenir un episodi cardiovascular, com un atac de cor o accident cerebrovascular, que les persones sense asma.

Asma i inflamació del cos

D'acord amb les dades analitzades, els asmàtics que estaven medicats per controlar la malaltia tenien nivells significativament més elevats de marcadors inflamatoris, incloent la Proteïna C-reactiva (PCR), en comparació amb els no asmàtics. Els pacients amb antecedents d'asma que en el moment de l'estudi no necessitaven medicació diària tenien nivells intermedis d'aquests marcadors. Tenir nivells alts de PCR en sang és un clar marcador de risc cardiovascular.

El segon estudi eleva el risc al 70%

Els resultats de la recerca fet al comtat d'Olmstead (Minnesota) mostren una relació encara més forta entre l'asma i el risc cardíac. Al treball van participar 543 pacients que havien tingut un atac de cor i 543 pacients, de la mateixa edat i gènere, que no l'havien patit. Després de controlar els factors de risc de malaltia cardíaca tradicionals com la obesitat, la hipertensió arterial, el tabaquisme, la diabetis i el colesterol alt, els investigadors van observar que els pacients diagnosticats amb asma tenien un 70% més de risc d'atac de cor que els que no tenien asma.

Atents al dolor al pit

Tal com va afirmar l'autor principal de la feina fet al comtat d'Olmstead, Young J. Juhn, professor de pediatria i medicina adolescent de la Clínica Mayo a Rochester (Minnesota): "El dolor propi de l'atac de cor es pot confondre amb símptomes d'asma. Per aquest motiu, els pacients amb asma que sentin aquest malestar i que tinguin altres factors de risc cardíac, han de buscar tractament immediat".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

American Heart Association​