Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen l’herpes zòster amb l’ictus i l’infart

 

L'herpes zòster és una reactivació del virus de la varicel·la, fet que significa que qualsevol persona que hagi tingut la varicel·la pot desenvolupar aquest tipus d'herpes, que s'estén seguint les terminacions nervioses de la pell. D'acord amb les dades de la SEMERGEN (Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària), 1 de cada 4 persones patiran herpes zòster al llarg de la vida, 2 de cada 3 casos tenen lloc entre persones més grans de 50 anys i la diabetis és un factor de risc important per patir el virus.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per dur a terme el treball, entre els anys 2003 i 2013 els investigadors van analitzar 519.880 pacients, 23.233 dels quals havien patit herpes zòster. D'acord amb els resultats, la presència d'herpes zòster coincidia amb un augment del 41 % d'una sèrie de malalties cardiovasculars (inclosos l'atac cardíac i l'accident cerebrovascular), amb un augment del risc d'accident cerebrovascular d'un 35 % i amb un increment del risc d'atac de cor d'un 59 %.

 

Les dones i els menors de 40 anys, les persones amb més risc

L'estudi va descobrir que, en la majoria dels casos, els pacients d'herpes zòster eren dones que presentaven factors de risc de patir un accident cerebrovascular o un infart, com ara edat avançada, tensió alta, colesterol elevat, diabetis i malaltia vascular perifèrica. Cal indicar que els pacients d'aquest grup no tenien el costum de fumar, no consumien gaire alcohol, feien molt d'exercici i eren d'una classe socioeconòmica alta. Els investigadors també van descobrir que el risc d'accident cerebrovascular era més elevat entre els menors de 40 anys, una població relativament més jove, amb menys riscos de patir aterosclerosi. Els riscos d'accident cerebrovascular i d'atac de cor van ser més elevats el primer any després de l'herpes zòster i van anar disminuint amb el temps. Això no obstant, aquests riscos es van distribuir uniformement en el cas del grup lliure d'herpes.

 

Conscienciar per prevenir

Tal com ho ha declarat en un comunicat de premsa Sung-Han Kim, metge del Departament de Malalties Infeccioses a l'Asan Medical Center de Seül, "encara que aquests descobriments demanin un estudi més profund del mecanisme que provoca que els pacients amb herpes zòster tinguin un risc més elevat d'atac cardíac i accident cerebrovascular, és important que els metges que tractin aquests pacients els conscienciïn d'aquest risc superior".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Journal of the American College of Cardiology


Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin