Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen l’insomni amb la hipertensió

 

Aquesta és la conclusió principal a la qual ha arribat un estudi fet fa poc a la Xina. Segons Tang Xiangdong, un dels autors principals d'aquest treball, professor de medicina del son de l'Hospital de la Xina occidental de la Universitat de Sichuan a Chengdu, "la nostra recerca ha observat una forta correlació entre el grau d'hiperactivació fisiològica i la hipertensió".

Com s'ha fet l'estudi?

Per fer aquest treball, l'equip de Xiangdong ha recollit dades de 219 insomnes crònics (que presentaven aquest trastorn des de fa 6 mesos o més) i 96 persones que no presentaven dificultats per dormir. La mitjana d'edat dels participants va ser de 50 anys i la majoria eren dones (més d'un 60%). La hiperactivació dels participants es va mesurar amb la Prova de Latència Múltiple del Son (MSLT), un test estàndard de la somnolència/estat d'alerta. Es va establir que les persones tenien dificultats per dormir quan tardaven més de 14-17 minuts a adormir-se. Els científics també van tenir en compte l'edat i el sexe dels participants, i també l'índex de massa corporal (IMC), índex d'apnea-hipopnea del son i el seu consum de cafeïna, tabac i alcohol.

Com més hiperactivació, més hipertensió

Les persones que mostraven que estaven en hiperalerta durant el dia i tenien dificultats per adormir-se durant la prova de MSLT tenien més probabilitats de patir hipertensió. Els participants que tardaven més de 14 minuts a conciliar el son tenien un 300% més de risc de patir hipertensió, i els que tardaven més de 17 minuts augmentaven el risc d'aquest trastorn en un 400%.

Insomni: un problema les 24 hores

En oposició a la creença estesa que l'insomni és un trastorn del son circumscrit als períodes nocturns, aquest estudi sosté que és la conseqüència d'un estat d'hiperexcitació mantingut durant les 24 hores. Així, sembla lògic que els qui estiguin en constant estat d'alerta durant el dia tinguin més dificultats per dormir i més probabilitats de tenir la tensió alta.

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas
On s'ha publicat aquesta notícia?
Hypertension