Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen la contaminació amb la diabetis

 

El nombre de casos de diabetis està creixent arreu del món. Avui dia afecta més de 420 milions de persones, 5,3 milions dels quals viuen a Espanya. Els factors principals de risc de la diabetis són: fer una dieta no gaire saludable, tenir un estil de vida sedentari i patir d'obesitat. D'acord amb una recerca que han dut a terme científics de la Universitat de Washington a San Luis i el Sistema d'Atenció Sanitària de Veterans Affairs (VA) St. Louis, la contaminació de l'aire exterior també podria ser un factor de risc de patir aquesta malaltia.

 

Com s'ha fet l'estudi?

Per avaluar la contaminació de l'aire exterior, els investigadors van analitzar partícules microscòpiques de pols a l'aire, la brutícia, el fum, el sutge i les gotes de líquid. Estudis previs sostenen que aquestes partícules poden entrar als pulmons i envair el torrent sanguini, fet que afecta la salut i afavoreix problemes de cor, vessaments cerebrals, càncer i malalties renals. Pel que fa a la diabetis, es creu que la contaminació redueix la producció d'insulina i impedeix que el cos converteixi la glucosa en sang en energia.

 

La contaminació produeix el 14 % dels casos de diabetis

Els investigadors van estimar que la contaminació va contribuir a 3,2 milions de casos nous de diabetis a escala mundial el 2016, fet que representa aproximadament el 14 % de tots els casos nous de diabetis a escala mundial d'aquell any. Segons unes declaracions de Ziyad Al-Aly, autor principal de l'estudi i professor assistent de medicina a la Universitat de Washington: "La nostra investigació mostra un vincle significatiu entre la contaminació de l'aire i la diabetis arreu del món. Trobem més risc, fins i tot amb nivells baixos de contaminació de l'aire que l'Agència de Protecció Ambiental dels Estats Units (EPA) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) consideren segurs. Això és important perquè molts grups de pressió de la indústria argumenten que els nivells actuals són massa estrictes i s'haurien de relaxar. L'evidència mostra que els nivells actuals encara no són prou segurs i s'han d'ajustar encara més".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

Washington University School of Medicine in St. Louis


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin