Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen la desnutrició infantil amb la hipertensió en l’edat adulta

 

L'autor principal del treball, Terrence Forrester, de la Universitat de les Índies Occidentals de Mona (Kingston, Jamaica) sosté: "Si les necessitats nutricionals no es compleixen durant els primers 5 anys de vida, quan les estructures del cos són altament susceptibles a canvis potencialment irreversibles, hi podria haver conseqüències a llarg termini sobre l'anatomia del cor i el flux sanguini en el futur".

Com s'ha fet el treball?

Per dur a terme la recerca, l'equip de Forrester va estudiar les dades de 116 adults que van patir desnutrició quan van créixer a Jamaica amb les de 45 homes i dones que es van alimentar adequadament quan eren nens. La majoria tenia entre 20 i 30 anys. Es va considerar l'alçada, el pes i la pressió arterial; la funció cardíaca es va analitzar mitjançant ecocardioagrama o estudis per imatges.

Conclusions clares

D'acord amb els resultats, els adults que van sobreviure a la desnutrició en la primera infància tenien la pressió arterial diastòlica més alta en comparació amb els que no estaven desnodrits. A més, la seva resistència perifèrica, mesura de la resistència al flux sanguini en els vasos més petits, era superior i el bombeig cardíac era menys eficient.

Impacte de l'estudi

La desnutrició infantil està més generalitzada en els països que estan en vies de desenvolupament. No obstant això, en els països desenvolupats aquest fet també és preocupant. Segons el Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA), l'any 2012, 8,3 milions de nens dels Estats Units vivien en llars amb inseguretat alimentària. Això vol dir que, al llarg de l'any, hi havia diverses ocasions en què no hi havia prou menjar per a tots els membres de la llar. Reduir la desnutrició integral podria ajudar a prevenir i controlar la pressió arterial alta, afirma Forrester.


Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta notícia?

Hypertension: Journal of the American Heart Association​