Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen la hipertensió amb els contaminants

 

Una investigació feta no fa gaire per part de la Societat Americana del Cor revela que, per cuidar aquest òrgan vital, és important limitar les hores a l'exterior quan els nivells de pol·lució són elevats. L'epidemiòleg Tao Liu, sotsdirector de la divisió de salut ambiental de la província de Guangdong de l'Institut Provincial de Salut Pública de la Xina, autor principal del treball, afirma que "tothom, sobretot les persones que pateixen hipertensió, hauria de limitar aquesta exposició quan els nivells de pol·lució són elevats. Fins i tot l'exposició a molt curt termini pot agreujar les condicions de salut dels hipertensos".

Contaminants de l'aire, a examen

Els investigadors van recopilar estudis sobre la contaminació de l'aire per diòxid de sofre (SO2), gairebé tot provinent de cremar combustibles fòssils, i per diòxid de nitrogen (NO2), que ve dels combustibles fòssils que es cremen a les centrals elèctriques, els gasos dels vehicles i les partícules en suspensió de pols, brutícia i líquid de l'aire. Dels 5.687 estudis disponibles, els investigadors es van centrar en 17, que incloïen més de 108.000 persones amb tensió alta i 220.000 persones amb tensió normal.

Riscos de l'exposició a curt i llarg termini

Segons els resultats de l'estudi, la tensió alta està associada de manera significativa amb l'exposició a curt termini al diòxid de sofre o a determinats tipus de partícules en suspensió i amb l'exposició a llarg termini al diòxid de nitrogen, derivat de la combustió i, també, a algunes classes de partícules en suspensió. Els investigadors no van trobar cap efecte significatiu a curt termini associat a l'exposició a l'ozó i el monòxid de carboni.

 Una investigació que es reforça

Aquest treball confirma estudis previs que assenyalen l'aire contaminat com un factor de risc per a la hipertensió. Segons Liu, la pol·lució de l'aire pot contribuir a desenvolupar hipertensió, inclosa la inflamació i l'estrès oxidatiu, fet que pot causar canvis sobre les artèries. Tal com ha declarat Liu, "el següent pas que volem fer és aprofundir en els efectes de les partícules i les seves fonts respecte del risc d'hipertensió. L'objectiu és oferir dades interessants sobre el control de la contaminació de l'aire que siguin útils als polítics".

 

Aquest text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

On s'ha publicat aquesta noticia?

 

The American Heart Association