Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen les infeccions respiratòries amb l’infart

 

Es tracta del primer estudi que reporta una associació entre infeccions respiratòries com ara pneumònia, grip i bronquitis i l'augment del risc d'atac de cor en pacients que havien presentat bloquejos a l'artèria cardíaca confirmats per angiografia coronària. "Els nostres descobriments confirmen quelcom que ja havia estat suggerit en estudis previs, que una infecció respiratòria pot actuar com a desencadenant d'un atac de cor", ha declarat Geoffrey Tofler, autor principal del treball, cardiòleg de la Universitat de Sydney, Royal North Shore Hospital i Heart Research Australia. "Les dades van mostrar que l'increment del risc d'atac de cor no se situa necessàriament quan comencen els símptomes respiratoris, sinó que presenta un augment de risc en els 7 dies següents i es redueix gradualment, però es manté elevat durant un mes", prossegueix Tofler.


Com s'ha fet l'estudi?

L'equip de Tofler va estudiar 578 pacients consecutius (inclosos a l'estudi en l'ordre en el qual es van presentar al consultori mèdic) que havien patit un atac de cor causat pel bloqueig d'una artèria coronària i que havien ofert informació sobre el seu estat de salut en els dies previs a l'infart.


La setmana posterior a la infecció, la més crítica per al cor

El 17 % dels pacients van declarar que havien tingut símptomes d'una infecció respiratòria en els set dies previs a l'atac de cor, i el 21 %, en els 31 dies precedents. Els investigadors van entrevistar els pacients sobre les activitats que havien fet abans de l'atac de cor i també si havien experimentat símptomes similars als de la grip, com ara sensació de febre i mal de coll. Es van considerar afectats si van informar que havien tingut mal de coll, tos, febre, dolor al pit, símptomes semblants a la grip, o si reportaven un diagnòstic de pneumònia o bronquitis. Es va fer una segona anàlisi entre els que presentaven símptomes restringits al tracte respiratori superior, que incloïa el refredat comú, faringitis, rinitis y sinusitis.


Les infeccions del tracte respiratori superior també hi estan relacionades

Lorcan Ruane, coautor principal de la recerca, encarregat de conduir el treball a ala Universitat de Sydney, ha declarat: "Per als participants que van reportar símptomes més lleus de la infecció del tracte respiratori superior, l'augment del risc va ser menor, però encara es va elevar 13 vegades. Tot i que les infeccions respiratòries superiors són menys greus, són molt més comunes que els símptomes del tracte respiratori inferior. Per tant, és important entendre la seva relació amb el risc d'atacs de cor".


La incidència d'atacs de cor augmenta a l'hivern

D'acord amb Thomas Buckley, investigador de l'estudi de Sydney Nursing School, "La incidència d'atacs de cor augmenta a l'hivern, i no només a Austràlia, sinó també en altres països del món. Aquest fet pot tenir relació amb l'augment de la incidència d'infeccions respiratòries. La gent ha de prendre mesures per reduir l'exposició a aquestes infeccions, cosa que inclou la vacuna contra la grip i la pneumònia en els casos que sigui recomanat".


Quina relació hi ha entre ambdues patologies?

Segons Tofler, "Les possibles raons per les quals una infecció respiratòria pot desencadenar un atac de cor inclouen una major tendència a la coagulació de la sang, la inflamació i les toxines que danyen els vasos sanguinis, com també els canvis en el flux sanguini. Volem que les persones siguin conscients que, tot i que el risc absolut de patir un infart és baix, una infecció respiratòria pot conduir a un episodi coronari. És fonamental, per tant, que considerin les estratègies preventives on sigui possible i que no ignorin els símptomes que podrien indicar un atac de cor. El pas següent és identificar estratègies de tractament per disminuir aquest risc d'atac de cor, particularment en individus que poden tenir més susceptibilitat".

 

Text elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas

 

On s'ha publicat aquesta notícia?

​​​Universidad de Sídney​


 

Millora la teva salut i qualitat de vida. Apunta't als serveis de prevenció i plans de cures que t'interessin