Inicia
SegurCaixa Adelas

Relacionen les begudes ensucrades o edulcorades amb el síndrome metabòlic

 

Abusar de les begudes refrescants envasades (fins i tot les que són light i no porten sucre i els sucs de fruita) fa augmentar el risc de patir síndrome metabòlic. Aquesta és la conclusió principal d'un estudi que ha dut a terme l'experta en nutrició Cíntia Ferreira-Pêgo, sota el lideratge dels doctors Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, que pertanyen al CIBERobn, de l'Institut Carlos III. El síndrome metabòlic designa un conjunt de factors de risc de patir accidents cerebrals i cardiovasculars, com ara l'obesitat abdominal, la hipertensió arterial, nivells baixos de colesterol HDL en sang i nivells elevats de triglicèrids i glucosa. Aproximadament una quarta part dels adults dels països desenvolupats presenta aquest trastorn. Les persones que pateixen síndrome metabòlic tenen el doble de risc de morir per un atac de cor o una embòlia cerebral que les que no en pateixen.


Les begudes
light, també amb moderació

La recerca ha comptat amb la participació de 1.868 persones d'entre 55 i 80 anys que, tot i no tenir síndrome metabòlic al començament de l'estudi, presentaven un risc elevat de patir accidents cardiovasculars. Segons els resultats, les persones que consumeixen més de cinc gots cada setmana de begudes ensucrades i begudes endolcides sense sucre presenten, respectivament, un 43 % i un 74 % més de risc de desenvolupar síndrome metabòlic respecte de les que en beuen menys d'un got a la setmana. A més, les dades revelen que un consum elevat de sucs de fruita naturals i envasats fa incrementar les probabilitats de patir aquest síndrome amb el temps.


Les begudes ensucrades fan pujar la tensió

L'estudi també posa de manifest que consumir més de cinc gots setmanals d'aquestes begudes no tan sols eleva el risc de desenvolupar síndrome metabòlic en general, sinó que també eleva el risc de presentar alguns dels factors que el componen. Respecte de les begudes ensucrades, consumir-ne més de cinc gots a la setmana fa augmentar un 9 % el risc d'hipertensió i de presentar nivells baixos de colesterol HDL, "el bo". D'altra banda, consumir begudes light i diet i sucs de fruita naturals[J1]  s'associa a un risc d'obesitat abdominal més elevat. A més, d'acord amb les dades, les persones que sovint beuen sucs de fruita envasats i begudes light, presenten més risc de tenir els triglicèrids en sang elevats respecte de les que consumeixen aquestes begudes només de tant en tant.

El text s'ha elaborat amb la supervisió científica de l'Àrea Assistencial d'Adeslas.

On s'ha publicat aquesta notícia?

CIBERobn​